Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO ZNATI JE LI IGRAČKA SIGURNA? Iako biste najradije odabrali drvene igračke, i u njima postoje upitni spojevi

Donosimo vam popis stvari na koje trebate paziti kada djeci kupujete igračke

 djeca se igraju Izvor: Shutterstock

Igračke pomažu u pravilnom razvoju djeteta. Svatko od nas sačuvao je barem jednog plišanog medu ili barbiku ili autić iz djetinjstva. Te su igračke učinile naše djetinjstvo sretnim i bezbrižnim. Danas živimo u vremenu u kojemu djeca streme tehnološkim igračkama – mobitelima, tabletima, računalima… Ipak, bez obzira na tehnološki procvat, većina roditelja nastoji naučiti djecu da se igraju klasičnim igračkama kakvima su se i oni sami igrali. Dakako u nešto modernijem izdanju.

Kao što tehnologija nije najbolja igračka za vaše dijete, tako ni svaka klasična igračka nije dobar izbor. Igračke je također važno odabrati prema uzrastu. Kada ih kupujete za djecu, obratite pozornost na nekoliko stvari.

 drvene igračke Izvor: Shutterstock

Na igrački koju želite kupiti potražite certifikat na kojemu piše zemlja podrijetla i provjerite piše li oznaka Tested, što znači da je taj proizvod odobrila agencija za provjeru kvalitete.

Izbjegavajte igračke koje sadrže brom, olovo, živu, krom, kobalt, kadmij, antimon, arsen, nikal i kositar zato što u određenim količinama mogu biti kancerogeni.

Boje i krede nisu opasne za djecu ako na njima stoji oznaka ASTM D-4263.

Drvene igračke proizvedene na veliko mogu također sadržavati opasne spojeve. Izbjegavajte one koje sadrže nikal, formaldehid, nonifenol i organske spojeve s kositrom.

Provjerite na deklaraciji za koju dob je primjerena igračka.

Igračke sa sitnim dijelovima mogu se rastaviti pa dijete može staviti dijelove u usta i progutati. Najbolje je takve igračke izbjegavati, kao i one s oštrim rubovima.

Iako roditelji vjeruju drvenim igračkama, opasne tvari mogu se naći i u njima i to: PAU, nonilfenol, nikal, formaldehid, organski spojevi s kositrom.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije