Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trudnoća: Jesu li trajna, ravnanje kose ili farbanje zabranjeno voće za trudnice?

Trudnoća nije razlog da ne brinete o sebi i da se ne mazite posjetama frizeru ili kozmetičaru. No važno je odabrati bezopasne tretmane koji ne mogu naštetiti ni vama, a ni bebi

 trudnoća kod frizera

Posve je normalno da vam dosadi stara frizura. Budući da je ženama kosa ukras na glavi, često želimo promjenu, a odlazak kod frizera je određeni oblik terapije. Od davnina su žene uređivale svoje kose, a svako je povjesno razdoblje imalo svoje trendove.

No postoji još jedan fenomen koji se tiče ženske kose, ako ste ga možda primijetili, a to je da one žene koje imaju kovrčavu kosu, uporno teže tome da imaju ravnu, a one žene s ravnom kosom, sanjaju o tome da imaju kovrčavu.

Frizerski tretmani koji omogućuju takav preokret na glavi, a koji su prilično popularni su trajna ondulacija i ravnjanje kose. Međutim, i jedan i drugi postupak uključuju kemijske procese koji se događaju na kosi pa iza svega toga dolazi pitanje – mogu li se trudnice podvrgnuti takvim tretmanima?

Trudnoća je osjetljivo razdoblje života i sve što radite utječe na vaše nerođeno dijete. Stoga, sve što činite, prvo razmišljate o tome kako to utječe na bebu. Kada nešto silno želite, mudro je želju prespavati i dobro se raspitati kako ostvarivanje te želje utječe na razvoj ploda u maternici.

Ravnanje kose u trudnoći?

Ravnanje kose je postupak kojim trajno ravnate svoje vlasi, kao što i sama riječ kaže. Kemikalije, kao i toplina, koriste se za opuštanje stanica u vlasima vaše kose. Tijekom ovoga postupka u jednom se trenutku po cijeloj dužini kose nanosi debeli sloj kemijskog sredstva za ravnanje vlasi i drži se na kosi između pola do sat vremena. No postupak ovdje ne završava. Nakon keratina, kosa se ravna peglom, dakle uključeno je zagrijavanje, pa se nanosi serum, pa se kosa opet ravna peglom. Možda nismo opisali sve detalje postupka, ali može se zaključiti kako je u ravnanje kose uključeno dosta kemikalija dovoljno jakih da promijene strukturu vaše kose.

Dakle, ravnanje kose kemijski je proces koji uključuje i toplinu. Iako mnogi tvrde da se tretiraju samo vlsi, kemikalije mogu doći i u dodir s vlasištem. To im, pak, otvara put da uđu u vaš krvotok i na kraju kroz posteljicu dođu do vaše bebe.

Većina ovih sredstava za ravanje kose sadrži razne lužine koje mogu izazvati iritacije kože i osip. Svi kemijski sastojci u spojevima za tretiranje kose ravnanjem imaju intenzivan miris te isparavaju, što kod trudnice može izazvati i osjećaj mučnine.

Prije svakog kemijski agresivnog tretmana obavezo se posavjetujte s liječnikom. Provjerite kemijski sastav sredstava koja koriste frizeri i dobro se raspitajte mogu li se primjenjivati na trudnicama.

A što je s minivalom ili trajnom ondulacijom u trudnoći?

Također, postupak trajnog onduliranja kose uključuje upotrebu određenih kemikalija, ali i primjenu topline, a cilj je kovrčanje kose. Postupak se vrši po cijeloj dužini vlasi, ali kako i kod ravnanja kose, mogu doći u dodir s vlasištem, time i u krvotok pa kroz posteljicu do bebe.

Sve što radite može utjecati na vašu bebu, stoga dobro razmislite prije realizacije svoje ideje. Korištenje bilo kakvih kemikalija nije najmudrija odluka ako čekate bebu. Također, zbog hormonalnih promjena, vaša kosa možda neće reagirati na isti način na koji inače reagira. Osim toga, kemikalije za trajnu odnuslaciju dovoljno su jake da ispuštaju pare koje mogu nadražiti vaše oči, kožu i dišne ​​puteve.

Bez obzira što se ova dva tretmana ne preporučuju trudnicama, trebate i možete ići kod frizera pa potražiti alternative za svoje želje.

Bojenje kose u trudnoći?

Na primjer, boje za kosu su testirane i pokazale su se prilično bezopasne tijekom trudnoće - samo pazite da koristite blage boje kose i one dobre kvalitete.

Najveći dio brige oko bojenja kose proizlazi iz kemikalija koje boja sadrži, a to su peroksid i amonijak. Međutim, kako boje za kosu sadrže vrlo malu količinu tih kemikalija, one se u trajnim i polutrajnim bojama za kosu ne smatraju izrazito toksičnima.

Prije toga, naravno, posavjetujte se sa svojim liječnikom, ali i s frizerom.

Ako niste sigurni, postoje prirodne boje za kosu, koje su svakako bolja opcija. A zašto ne biste samo eksperimentirali šišajući se i oblikujući frizure koje bi mogle istaknuti vaš oblik lica.

Trudnoća ne znači da se morate odreći svojih rituala ljepote, samo da morate provjeriti kojim se tretmanima podvrgavate te koji mogu biti štetni za vas i bebu. Imajte na umu da vam ne trebaju rizične metode kako biste izgledali lijepo, jednostavno zna ponekad dati odlične rezultate.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije