Ako se pitate što možete učiniti da vaša djeca odrastu u sretne, empatične i prilagođene osobe, možda biste trebali proučiti danske škole, u kojima od 1993. godine učenici proučavaju empatiju kao dio svog kurikuluma.

Još od vrtića, danska djeca uče o emocijama, kako artikulirati svoje osjećaje i kako podržati svoje školske kolege. U knjizi Danski način roditeljstva Ibena Sandahla i Jessice Alexander autori tvrde da Danci odgajaju empatičnu, sposobnu djecu koja izrastaju u samopouzdane, sretne odrasle osobe, a sve zahvaljujući znanju o empatiji koje usvajaju kroz svoj obrazovni sustav.

Naime, učenici sudjeluju u nekoliko programa, jedan je i program Korak po korak. Nije riječ o nikakvim revolucionarnim programima i tehnikama; najčešće je riječ o sasvim jednostavnim stvarima. Primjerice, pokazuju im se kartice na kojima se nalaze djeca koja proživljavaju različite emocije, poput tuge, bijesa i sreće. Od učenika se traži ne samo da identificiraju emociju, već da im objasne što one znače. Uče ih zapravo kako interpretirati tuđe osjećaje i kakav utjecaj imaju na njih osobno.

Cilj takvog načina obrazovanja je i to da svaki učenik postane svjestan svojih osobnih, pozitivnih kvaliteta, ali i da se međusobno podržavaju u svojim međusobnim naporima da dosegnu višu razinu. Također, važno je i promijeniti i način na koji učitelji razmišljaju o djeci i njihovom razvoju. Danci učitelji, naime, jednako vrednuju i znanje i emocionalni angažman. Drugim riječima, nije isključivi cilj imati dobre ocjene, već odgojiti ljubaznu i empatičnu djecu, a to je ono što definitivno treba podržavati.

Kako sami možete poticati razvoj dječje empatije, pročitajte OVDJE.

Tekst: D. P.
Fotografija: