Ako i vaša beba siše prst, vjerojatno se pitate hoće li ih ta navika pratiti sve do škole i kako će utjecati na njihov zagriz i govor. Većina beba koje sišu palac, ne koriste dudu varalicu, a iako postoje situacije kada treba reagirati, riječ je o bezopasnoj navici koja ima svoju funkciju, piše What to Expect.

Sisanje smiruje bebu

Sasvim je uobičajeno da bebe sišu palac budući da je sisanje njihov primarni refleks koji im omogućuje hranjenje pa je to što beba odmah po rođenju zna sisati, zapravo jako dobro.

Osim što omogućuje hranjenje, sisanje smiruje bebu. Ponekad će beba nakon hranjenja nastaviti sisati prst, ali ne zato što je ostala gladna, već kako bi se utješila. Još jedan od razloga zašto bebe sišu baš palac je taj što im je uvijek dostupan.

Jednom kad otkrije da joj se sviđa osjećaj utjehe koji palac pruža i kad shvati da je potreban tek mali pokret rukom da dobije što želi, beba će vjerojatno nastaviti sisati.

djevojčica siše palac
Shutterstock 

Sisanje može potrajati

Postoje i određeni benefiti sisanja palca. Budući da je bebi stalno dostupan, on joj omogućuje da se samostalno umiri kad se ne osjeća dobro. Sisanje palca može trajati nekoliko godina, može se povući pa opet vratiti u izazovnim periodima. Stručnjaci preporučuju da se od sisanja palca djecu odvikne do treće godine, a svakako prije nego krenu rasti trajni zubi.

Većina će djece prestati sisati palac kad sami to odluče, a najčešće kad osjete da ih njihovi vršnjaci zbog toga smatraju bebastima. Proces odvikavanja od sisanja palca djetetu možete olakšati nekim prijelaznim objektom, tješilicom, dekicom ili plišancem, kad primijetite da prinosi prst ustima.