Svako se dijete razvija svojim ritmom pa tako neki mališani brže 'prepoznaju' svoje ime, a nekima je potrebno više vremena. Bez obzira na to što to svi znaju, većina je roditelja ipak zabrinuta razvija li se normalno njihova beba.

U načelu, dijete bi trebalo reagirati na svoje ime puno prije nego što počne pričati. Obično se to događa u razdoblju kada počne uočavati predmete oko sebe, što je otprilke od sedmog do desetog mjeseca života.
Ipak, ima mama koje tvrde da su se njihova djeca počela odazivati na svoje ime mnogo ranije, nekad i prije šestog mjeseca života. Liječnici pak tvrde da se u ovakvim slučajevima radi samo o reakciji na majčin glas. Stoga, napominju da nema razloga za brigu sve dok je ovaj odgovor u navedenim vremenskim okvirima, optimalno u razdoblju od 7. do 10. mjeseca, a u nekim slučajevima i do godinu dana.

Također, pedijatri napominju i da bi roditelji što prije trebali početi bebu zvati po imenu, jer će ga tada i prije početi izgovarati, a potom imati i primjerenu reakciju na njega. Savjetuju mladim roditeljima da svoje dijete zovu po imenu u svakoj prilici. Od koristi je i mijenjanje tonaliteta i jačine glasa - da ime izgovaraju glasno, šapuću ga, dozivaju bebu nježnim, ali i čvrstim glasom. Naravno, izraz lica pritom ne bi trebao biti isti. Tako će beba naučiti odgovarati i na različitu intonaciju te će razumjeti da je ime koje roditelj izgovara upravo njezino.

Zašto beba ne reagira na svoje ime?

Ako dijete ne reagira na svoje ime nakon navršenih godinu dana, onda je možda riječ o sljedećim problemima:

• problemi sa sluhom
• slabo ravijena vještina komunikacije

Kako naučiti dijete da se odaziva na svoje ime?

Već od dobi 3 ili 4 mjeseca pokušajte bebu upoznati s njezinim imenom, a evo i kako da shvati da njezino ime predstavlja upravo nju...

Kada djetetu pokazujete razne predmete, uvijek ih prvo imenujte, a zatim prstom pokažite u bebu i izgovorite njezino ime.Izbjegavajte tepanja, da je zovete sunce, ljubav, sreća itd. Kada je uzimate na ruke, prvo je nazovite po imenu, pa pričekajte reakciju. 
Ako beba nakon godinu dana života i dalje ne reagira na svoje ime, tada se konzultirajte s liječnikom.