Moja se mala djevojčica rodila u priličnom neredu. Osim što je bila sva krvava i blago plava, cijelo joj je lice bilo puno ogrebotina. Doista, bilo mi je teško povjerovati kako tako malo biće, s tako malim prstićima i još manjim noktićima može sama sebo toliko izgrebati, i to dok je još bila u maternici. No kada smo došli doma, često kad bi si trljala nosić ili oči, opet bi se grebala. Evo kako da dječji noktići budu super uredni, a da pritom ne ozlijedite bebine prstiće.

Iako su bebama pokreti još nekoordinirani, mogu ogrebati i sebe, a i vas. Dakle, dok je beba još mala, morat ćete postati pravi profesionalac u rezanju sićušnih noktiju. Novorođenčad obično ima mekane, savitljive nokte koji rastu zapanjujuće brzo i mogu postati prilično oštri. To znači da se lako mogu ogrebati, pa čak i 'raščeprkati' svoje lice, tako da ćete morati naučiti kako bebine noktiće održavati čistima i kratkim. No nije lagan zadatak pokušati odrezati noktiće maloj bebei koja se stalno migolji i kojoj rezanje noktića i nije omiljena aktivnost.

Dobra je što, dok je baba vrlo mala, prvih 6 do 8 tjedana, noktiće možete da ih možete samo pažljivo otkinuti svojim noktima. No kako vaša beba raste, morat ćete početi koristiti posebne dječje škare za noktiće, malene škare s okruglim krajevima ili finu rašpicu za nokte.

Lakše je da imate partnera za rezanje noktića!

Podrezivanje noktiju puno je lakše ako imate pokraj sebe pomagača koji pridržava i zabavlja vašu bebicu, a najbolje je odabrati vrijeme za rezanje noktića kada je dijete nahranjeno, presvučeno i odmorno. Ako je vaša beba posebno nemirna baš u svim okolnostima svoga budnog stanja, možete joj rezati noktiće dok spava.

Koliko često rezati noktiće?

Maloj djeci nokti na ručicama rastu vrlo brzo pa ćete ih morati rezati više od jednom tjedno. Nokti na nogama rastu sporije pa ih možete rezati jednom mjesečno.

rezanje noktića
Shutterstock 

Na koji oblik rezati noktiće?

Nokte režite da budu ravni i glatki, nemojte da budu prekratki i izbjegavajte podrezivanje do vrška prsta. Na nožnim prstićim ne zarezujte noktiće sa strane jer može doći do urastanja noktića.

Što ako slučajno zarežete kožicu?

Ako slučajno zarežete kožu, ne brinite. Nježno stavite komad čiste, vlažne, sterline gaze na posjekotinu, malo pritisnite i krvarenje će prestati. Ipak, nemojte koristiti flaster, jer ako se odlijepi, beba bi ga mogla staviti u usta i progutati.

Ne grizite dječje noktiće!

Nemojte biti u iskušenju odgristi bebine noktiće kako bi bili kraći. Jer, bakterije iz vaših usta mogu ući u sitna oštećenja kože na dječjim prstima, što može prouzročiti infekciju. Također, kada grickate noktić, niste u mogućnodsti vidjeti što radite, a i bebin je nokat malen u usporedbi s veličinom vaših zuba!

Ako bebi stavljate rukavice kako se ne bi ogrebala, izbjegavajte to činiti tijekom spavanja, radije bebu u dobi do 3 mjeseca povijte u dekicu. Dok je beba budna, pedijatri ne preporučuju da ni tada ima duže vrijeme rukavice na rukama jer sprečavaju pokrete prstića i može usporiti razvoj fine motorike.