Preporuka je stručnjaka da se dva puta tjedno na meniju vašeg djeteta nađe riba, a jedna od zdravijih, ali i jeftinijih, vrsta je srdela koju možete pripremiti s krumpirićima u pećnici. Osim što je bogata omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, obiluje vitaminima A, D i E te mineralima. A priprema bez prženja puno je zdravija za vaše mališane. Plus je što su i krumpiri i riba iz pećnice podjednako ukusni, ako ne i ukusniji, kao kad ih pržite na ulju.
SASTOJCI (ZA 4 OSOBE):
- 500 g srdele
- 5 mlada krumpira
- 1 žlica maslinovog ulja
- limun
- češnjak
PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Očistite i filetirajte srdele. Lim za pečenje obložite papirom te na njega poslažite srdele. Polijte ih s malo ulja i sitno nasjeckanim češnjakom i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite ih 15 minuta, odnosno dok ne dobiju zlaćanu boju. Dok se srdele peku ogulite krumpir i izrežite ga na tanke ploške. Posložite ga na lim za pečenje obložen papirom i polijte s malo ulja. Stavite ih u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva i pecite 30 do 40 minuta. Okrenite ih jednom tijekom pečenja. Ribu polijte s malo limunovog soka, po želji možete i posoliti prije posluživanja ili dodati neki drugi začin.