Rajčica je, mogli bismo reći, supernamirnica! Istraživanja pokazuju da je likopen koji sadrži bitan za prevenciju raka prostate, pluća, probavnog sustava i dojke. Bogata je vitaminima C i E, te betakarotenom koji štiti od štetnih učinaka sunca. Neka istraživanja pokazuju da pomaže smanjiti i simptome astme. Ujedno je i jako ukusna, osobito u ovoj kombinaciji s tjesteninom.
SASTOJCI (ZA 6 OSOBA):
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 manji luk
- 3 češnja češnjaka
- 2 štapića celera
- 1 mrkva
- 1 žlica cimeta
- 300 g polpeta od rajčice
- 1 lovorov list
- 2 žlice sitno narezanog bosiljka
- 300 g integralne tjestenine
PRIPREMA:
U velikoj posudi zagrijte ulje, nasjeckajte na sitno luk, celer, češnjak i mrkvu i ubacite unutra. Kuhajte miješajući na laganoj vatri 6 do 8 minuta, ili dok povrće ne omekša. Dodajte cimet, rajčicu, lovorov list i bosiljak i po želji dodajte papar. Ostavite da proključa, poklopite, smanjite temperaturu i ostavite da kuha 20-25 minuta. Povremeno promiješajte dok se umak ne zgusne i ne postane sjajan. Ako želite rjeđi umak, dodajte malo vode. Dok se umak kuha, skuhajte tjesteninu prema uputama proizvođača. Ocijedite i pomiješajte s umakom.