RECEPT ZA DOBRI STARI AJNGEMAHTEC: Što više povrća, pileće iznutrice i meso, a na kraju noklice!

Iskušajte recept naših starih za ajngemahtec juhicu.

Shutterstock

Nema ništa ljekovitije od dobre juhice, pogotovo ako u njoj ima puno povrća i mesa, a gusta je tako da skoro graniči s varivom. Definitivno najpopularnija, juha koja se kuha na području Zgreba i sjeverne Hrvatske, a preuzeta je od susjeda nam Austrijanaca, zove se ajngemahtec.

Shutterstock 

Donosimo recept starih domaćica koji će zavoljeti i najmlađi članovi vaše obitelji.

Sastojci

  • 100 g pilećih iznutrica
  • 400 g malih pilećih krilaca
  • 1 glavica luka
  • 1 peršinov korijen
  • 2 mrkve (srednje veličine)
  • 1 češanj češnjaka
  • šaka graška (smrznutog ili svježeg)
  • koraba srednje veličine
  • tikvica srednje veličine
  • 1 l vode
  • 1/4 žlice crvene mljevene paprike
  • začini sol, papar
  • svežnjić peršinovog lista
  • Noklice: 100 g oštrog brašna, 1 manje jaje, 100 ml mlake vode

Priprema

Pileće iznutrice i krilca operite i osušite. Luk sitno nasjeckajte i popirjajte ga na malo ulja dok ne postane staklast, a zatim dodajte meso i pirjajte 15-ak minuta. Luk i meso posolite dok se pirjaju.

Mrkvu narežite na kolutiće, a peršinov korjen i korabu na sitne kockice pa ih dodajte mesu. Dodajte i grašak. Kratko pirjajte i dodajte sitno sjeckani češnjak. Kad zamiriši, podlijte s malo vode, popaprite i pirjajte sve zajedno još 20-ak minuta. Potom ogulite tikvicu, narežite je na kockice sve kuhajte dok sve namirnice ne omekšaju. Povremeno promiješajte i po potrebi podlijte vodom.

Kad je meso omekšalo dodajte, mljevenu papriku, dobro promiješajte i zalijte litrom vode (možete staviti i više vode, ovisi o tome koliko gustu juhu želite). Pojačajte vatru i pričekajte da proključa.

Kad juhica proključa, ukuhajte u nju noklice.

Prema potrebi, dosolite, popaprite i kuhajte dok noklice ne budu gotove. Na kraju dodajte sitno sjeckani peršinov list i odmah poslužite.

Recept za noklice

Umutite jaje i posolite ga. Dodajte malo mlake vode i promiješajte. Dospite brašno, i umutite viljuškom tako da smjesa bude dovoljno gusta da ne curi sa žlice.