Nema ništa ljekovitije od dobre juhice, pogotovo ako u njoj ima puno povrća i mesa, a gusta je tako da skoro graniči s varivom. Definitivno najpopularnija, juha koja se kuha na području Zgreba i sjeverne Hrvatske, a preuzeta je od susjeda nam Austrijanaca, zove se ajngemahtec.
Donosimo recept starih domaćica koji će zavoljeti i najmlađi članovi vaše obitelji.
Sastojci
- 100 g pilećih iznutrica
- 400 g malih pilećih krilaca
- 1 glavica luka
- 1 peršinov korijen
- 2 mrkve (srednje veličine)
- 1 češanj češnjaka
- šaka graška (smrznutog ili svježeg)
- koraba srednje veličine
- tikvica srednje veličine
- 1 l vode
- 1/4 žlice crvene mljevene paprike
- začini sol, papar
- svežnjić peršinovog lista
- Noklice: 100 g oštrog brašna, 1 manje jaje, 100 ml mlake vode
Priprema
Pileće iznutrice i krilca operite i osušite. Luk sitno nasjeckajte i popirjajte ga na malo ulja dok ne postane staklast, a zatim dodajte meso i pirjajte 15-ak minuta. Luk i meso posolite dok se pirjaju.
Mrkvu narežite na kolutiće, a peršinov korjen i korabu na sitne kockice pa ih dodajte mesu. Dodajte i grašak. Kratko pirjajte i dodajte sitno sjeckani češnjak. Kad zamiriši, podlijte s malo vode, popaprite i pirjajte sve zajedno još 20-ak minuta. Potom ogulite tikvicu, narežite je na kockice sve kuhajte dok sve namirnice ne omekšaju. Povremeno promiješajte i po potrebi podlijte vodom.
Kad je meso omekšalo dodajte, mljevenu papriku, dobro promiješajte i zalijte litrom vode (možete staviti i više vode, ovisi o tome koliko gustu juhu želite). Pojačajte vatru i pričekajte da proključa.
Kad juhica proključa, ukuhajte u nju noklice.
Prema potrebi, dosolite, popaprite i kuhajte dok noklice ne budu gotove. Na kraju dodajte sitno sjeckani peršinov list i odmah poslužite.
Recept za noklice
Umutite jaje i posolite ga. Dodajte malo mlake vode i promiješajte. Dospite brašno, i umutite viljuškom tako da smjesa bude dovoljno gusta da ne curi sa žlice.