Napustiti Staru godinu i ući u Novu bez sarme? Nikako. Da budemo iskreni, prva je prednost što ste mirni za ručak barem tri dana, a možete je zakombinirati s pire krumpirom ili krumpirom kuhanim u slanoj vodi. Dakako, možete je jesti i samu.
Ako vam je recept s rižom pomalo dosadnjikav, vjerujte, heljda je zdravija i jednako je ukusan dodatak ovome jelu.
Za pripremu vam treba oko 3 sata, ali zato uživanje traje i nekoliko dana, naravno, samo sve sastojke povećajte dvaput ili triput.
Sastojci (za 4 osobe)
- glavica kiselog zelja
- 500 g mljevenog miješanog mesa
- sol, papar
- 80 g heljde
- 100 g slanine
- 2 glavice luka (srednje veličine)
- 2 – 3 režnja češnjaka
- ulje ili svinjska mast
- malo brašna
- crvena paprika
- 3 žlice koncentrata od rajčica
Priprema
1. Heljdu natopite u vodi 3 – 4 sata prije početka pripreme sarme.
2. Skinite 15-ak listova zelja, a ako je prekiselo ili preslano, isperite ga vodom.
3. Listovima odstranite zadebljanje pri korijenu.
4. Meso pomiješajte s heljdom, soli i paprom. Potom sitno nasjeckajte luk i češnjak, kao i mesnatu slaninu pa na malo masnoće popržite. Time prelijte smjesu mesa i sve dobro promiješajte rukama. Prema želji, dodajte i žličicu crvene mljevene paprike.
5. Nadjevom punite sarme.
6. Ostatak zelja narežite i polovicu rasporedite na dno posude, a zatim po njemu slažite sarme. Odaberite dovoljno veliku posudu. Nakon što ste poslagali sarme u jednom redu, između možete staviti suhog mesa, komade hamburgera ili kobasice.
7. Složite i drugi red sarmi, sve prekrijte ostatkom narezanog zelja pa zalijte vodom da budu pokrivene. Kuhajte 1,5 do 2 sata.
8. Zapršku možete dodati 15-ak minuta prije kraja kuhanja. Na malo masti u posebnoj posudi popržite brašno pa kada se zažuti, dodajte vodu iz sarme i koncentrat rajčice. Sve dolijte u lonac sa sarmon i pustite da kuha još 10-ak minuta.