Dolazi Božić i vrijeme je da polako počnemo razmišljati o popisu keksića koji će se tih blagdanskih dana pronaći u kutijama za kolače. Naravno, medenjaci su mnogima najdraži jer ima jednostavnih i brzih recepata i mogu dugo stajati, potom dolaze vanilin kiflice ili kiflice s orasima, keksići s pekmezom, a slobodno uvrstite i raspucane keksiće s čokoladom.
Priprema nije komplicirana, i oni dugo zadržavaju svježinu, i uz to, preukusni su.
Sastojci
- 200 g tamne čokolade
- 50 g maslaca
- 200 g mekog brašna
- pola žličice praška za pecivo
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 1 vanilIN šećer
- prstohvat soli
- po želji malo naribanu koricu naranče
- šećer u prahu za valjanje keksi
Priprema
Rastopite čokoladu i maslac na pari, maknite sa strane i ostavite da se prohladi.
Izmiješajte brašno i prašak za pecivo. Mikserom umutite jaja i šećere do pjenaste strukture te umiješajte prohlađenu čokoladu. U istu smjesu u nekoliko puta dodajte brašno, lagano miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Posudu pokrijte prozirnom folijom i ostavite ju hladnjaku na 2 sata, a može i preko noći.
Prije pečenja ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Podlogu za pečenje obložite papirom za pečenje. Kekse oblikujete tako da žlicom vadite malo smjese koju ćete rukama oblikovati u kuglicu. Svaku kuglicu uvaljajte u šećer u prahu. Pripazite na razmak između posloženih keksića. Pecite ih 11 minuta.