MRAMORNI KUGLOF BY HUNGRY MILE: Naš poznati food blogger dao je poseban 'štih' ovoj blagdanskoj slastici

Ako želite da vaš blagdanski stol bude doista posebno uređen i popunjen raznim okusima, kuglof je nezaobilazna slastica. Donosimo recept koji potpisuje Mile Butorac, tj. Hungry Mile, omiljeni kreativac domaće blogerske scene.

Marija Laća

Zasigurno jedan od najomiljenijih okusa blagdana je onaj zapakiran u vrhunski kuglof. Tako jednostavan a opet sočan i bogat okusima, blagdanski kuglof je savršena slastica za velike i male, za trenutke okupljanja oko blagdanskog stola ali i slatke pauze uz šalicu čaja ili kave. U potrazi za savršenim kuglofom oduševio nas je recept koji potpisuje Mile Butorac tj. Hungry Mile, omiljeni kreativac domaće blogerske scene. Ovaj food bloger i food stilist oduševljava konceptom 'jedi do mile volje' i 'hrana se ne baca, hrana se voli' te brojnim receptima među kojima se posebno ističu oni slatki. Prihvatite poziv, pripremite mramorni kuglof, razveselite najmilije te učinite blagdane još posebnijima, jer u tome je i posebnost recepta koji s nama dijeli Hungry Mile.

Mramorni kuglof

Marija Laća 


Sastojci:
250 g maslaca sobne temperature (230 g za kuglof i ostatak za kalup)
160 g šećera
4 jaja
1 burbon vanili šećer
prstohvat soli
naribana korica jednog limuna
400 g brašna (+ malo brašna za kalup)
1 prašak za pecivo
250 ml mlijeka
3 žlice kakao praha
malo mlake vode

Marija Laća 

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a kalup za kuglof dobro premažite maslacem i pospite brašnom, rasporedite brašno po svim stijenkama kalupa i otresite višak. Razradite maslac dok ne postane kremast, dodajte šećer, burbon vanilin šećer i sol te miksajte dok se sve ne poveže. Dodajte jedno po jedno jaje i nakon svakog kratko miksajte. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Smjesi maslaca i jaja naizmjenično dodajite brašno i mlijeko. Miksajte kratko između svakog dodavanja namirnica. Na kraju umiješajte naribanu koricu limuna. Pomiješajte kakao s mlakom vodom i dobro promiješajte (gustoća malo rjeđe nego pasta) i ostavite za tamnu smjesu. U kalup dodajte polovicu tijesta, a ostatku tijesta umiješate pripremljenu kakao pastu. Dobro povezanu tamnu smjesu rasporedite po svijetloj i na nekoliko mjesta špatulu lagano zabodite prema vrhu kalupa. Pecite 50 minuta. Provjerite čačkalicom. Ostavite da se hladi. Kada kalup bude mlak toliko da ga možete držati rukama i slobodno rukohvati njim, tada kuglof preokrenite na tanjur i ostavite da se do kraja ohladi.

Glazura
Sastojci:
100 g tamne čokolade
100 ml slatkog vrhnja
Priprema:
U manjem lončiću zagrijte vrhnje, kada dođe skoro do vrenja ugasite vatru i dodajte razlomljenu čokoladu. Nastavite miješati dok se čokolada ne otopi. Po ohlađenom kuglofu prelijte prohlađenu glazuru. Kuglof ukrasite orasima ili drugim dekoracijama po izboru.

Savjet više: Ukoliko želite blagdansko-zimski okus, limun zamijenite narančom i dodajte žličicu cimeta.

Marija Laća