Pravilna prehrana, svakodnevna tjelesna aktivnost te san i odmor važan su segment zdravlja djece. Na njih je naglasak ponovno stavljen povodom zatvaranja ovogodišnje edukativne inicijative Inkubator Motivator, suradnje projekta Vrtim Zdravi Film te javnozdravstvenog programa PETICA – igrom do zdravlja, koja potiče usvajanje novih navika i promjenu životnog stila cijele obitelji nabolje. Tom prilikom posebno je istaknuta važnost zdrave prehrane i pripreme uravnoteženih obroka prema smjernicama Tanjura pravilne prehrane. Riječ je o vodiču za planiranje dobro balansiranih obroka i alatu za održavanje pravilne prehrane i zdravog načina života koji su osmislili stručnjaci s Harvarda. Tog se vodiča držao i chef Mario Mihelj koji je s roditeljima i djecom pripremao zdrave i ukusne obroke, a u nastavku donosimo njegove recepte za doručak, ručak i večeru.
DORUČAK (SLATKI) - Chia puding s kokosovim mlijekom, agava sirupom, mangom i drobljenim prženim lješnjacima
Sastojci:
- 400 g chia sjemenki
- 2 l kokosovog mlijeka
- 0,1 l agava sirupa
- 5 kom zrelog manga
- 200 g lješnjaka
Priprema:
Suhe chia sjemenke zaliti kokosovim mlijekom i dodati malo agava sirupa. Sjemenke ostaviti da popiju svu tekućinu i postanu mekane. Svako malo potrebno je malo promiješati smjesu. Oguliti mango na kockice i lagano ga prokuhati s malo agavinog sirupa. Pržene lješnjake sitno nasjeckati. U zdjelicu ili čašu puniti prvo gotovi puding, na njega staviti mango i naposljetku lješnjake.
RUČAK (MESNI) - Lagano pečena pileća prsa s jasmin rižom, brokulom iz woka i kremom od indijskog oraha, bosiljka i limuna
Sastojci:
- 1,5 kg pilećih prsa
- 2 kg brokule
- 500 g jasmin riže
- 300 g listova bosiljka
- 300 g indijskih oraha
- 3 g soli
- 3 g papra
- 2 kom limuna
- 20 g timijana
- 0,1 l maslinovog ulja
Priprema:
U toploj vodi namočiti indijske orahe da se napuhnu i omekšaju. Rižu pripremiti tako da se u lonac stavi malo ulja, a riža se kratko pirja. Zaliti rižu s 600 ml vrele slane vode, kuhati poklopljeno na laganoj vatri 11 minuta. Ostaviti sa strane još pet minuta i promiješati. Pileća prsa marinirati u soli, papru, s timijanom i limunovom koricom te peći na grill tavi. Brokulu blanširati u vreloj slanoj vodi, a potom ju je potrebno što prije staviti na hlađenje u ledenu vodu, što pomaže prije zadržavanju zelene boje. U blender staviti indijski orah, list bosiljka, maslinovo ulje, limun, sol i papar te sve blendati dok se ne postigne željena tekstura.
VEČERA (VEGE) - Popečci od tikvica i krumpira prženi na kokosovoj masti s jogurt-avokado umakom
Sastojci:
- 1 kg tikvica
- 500 g krumpira
- 2 kom jaja
- 100 g grana padano sira
- 200 g avokada
- 200 g grčkog jogurta
- 0,1 l maslinovog ulja
- 100 g panko krušnih mrvica
- 300 g kokosove masti
- 3 g soli
- 3 g papra
- 10 g kopra
- 2 kom limuna
Priprema:
Naribati tikvice i krumpir te ih posoliti i pustiti da odstoje. Zatim ih ocijediti od viška vode. U tu smjesu dodati jaja i ribani grana padano sir, sol, papar, limunovu koricu i sitno sjeckani kopar. Od smjese formirati polpete i panirati ih u panko mrvicama. U tavi rastopiti kokosovu mast, zagrijati je i lagano popržiti popečke. Od avokada, grčkog jogurta, limunovog soka i maslinovoga ulja u blenderu napraviti kremu. Začiniti po potrebi solju i paprom.
Odnos s majkom oblikuje sve naše kasnije odnose u životu: Psihologinja otkriva tipove privrženosti
Jennifer Lopez na premijeri s rodno neutralnim djetetom: Emme ima 17 godina, a mama kaže da joj je ovo najbolji spoj
Gal Gadot ljubi svoje dijete u usta: Još jedan slavni roditelj na meti kritičara
Učiteljica otkrila jedan znak po kojem odmah zna koje dijete će biti problematično
'Hod po jajima' stil je koji nijedan roditelj ne želi priznati: Znakovi da ste odrastali s ovakvom majkom ili ocem