Za brzu užinu dobro je imati kutiju s keksićima koji su pripremljeni od relativno zdravih namirnica. Da se razumijemo, zdravi keksi bili bi oni od sirovih namirnica, i to u idealnim omjerima. Jer, i ono što smatramo zdravim, ako se uzima u pretjeranim količinama, ponekad nam ne čini dobro.

No, bolje je djeci dati kod kuće pripremljen keks, s manjom dozom šećera i biranim namirnicama, nego industrijski napravljene kekse, u kojima ćete pronaći još hrpu raznih sastojaka koji su sve samo ne prirodni.

U nastavku vam donosimo recept za brze, jednostavne i ukusne kekse kojima vaša djeca, a ni vi nećete moći odoljeti.

Sastojci:

  • 165 g pirovog brašna
  • 90 g kokosovog šećera
  • 130 g otopljenog maslaca
  • 1 veliko jaje
  • vanilin šećer
  • 110 g zobenih pahuljica
  • 125 g nasjeckane čokolade (min. 50% kakaa)
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli

Priprema:

1. Otopite maslac i pustite ga da se malo ohladi.

2. U velikoj zdjeli pomiješajte pirovo brašno, kokosov šećer, vanilin šećer, sodu bikarbonu i sol te dodajte nasjeckanu čokoladu i zobene pahuljice.

zobeni keksi
Shutterstock 

3. Umućeno jaje s otopljenim maslacem dodajte suhim sastojcima. Sve umijesite rukama. 

4. Od smjese (koja je malčice ljepljiva i gnjecava) formirajte kuglice veličine oraha i slažite ih na pleh (između njih ostavite razmak), koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.  

5. Zagrijte pećnicu na 165°C i stavite kekse da se peku 10-12 minuta.