Domaće je domaće, pa tako i bojanje jaja prirodnim bojama može biti mamama zanimljivije jer na brz i jednostavan način izbjegavamo ikakve rasprave i sumnje o tome da nešto nije zdravo.

Za bojenje prirodnima bojama potrebne su vam sljedeće biljke:

  • Crvena do narančasta- kuhajte jaja u olupinama luka, što više olupina imate to će boja biti intenzivnija.
  • Ružičasta do crvena- kuhajte jaja s narezanim komadićima cikle ili s crvenim bobičastim voćem
  • Ljubičasta do plava – kuhajte jaja s ljubičastim kupusom narezanim na trakice u kombinaciji s čajem od hibiskusa.
  • Zelena – kuhajte jaja u špinatu i svježoj koprivi.
  • Plava – kuhajte jaja u borovnicama, ljubičastom kupusu ili soku od crnog grožda
  • Žuta – kuhajte jaja s narančinom koricom, mrkvom, kurkumom

Još nekoliko savjeta

  • Kuhajte jaja u puno vode s narezanim biljem. Za postojaniju boju dodajte žlicu octa te sve zajedno kuhajte 15 minuta. Ugasite vatru i ostavite jaja da odstoje u loncu, pa ih izvadite da se osuše. Suha jaja premažite suncokretovim uljem ili slaninom za ljepši sjaj.
  • Sirovo jaje koje je napuklo u kutiji obavezno bacite. Ako jaje pukne tijekom kuhanja, ono se može jesti bez straha, no nemojte ga stavljati na stol s drugim pisanicama ili ih sakrivati u vrtu kako bi ga djeca našla. Radije ga odmah pojedite ili narežite u neku salatu.
  • Da, komercijalne boje koje možete kupiti u trgovinama sigurne su jer su to jestive boje. One se stavljaju i u svu ostalu hranu tako da se ne treba zabrinjavati. Ako boja uđe u jaje, nije strašno, jedino što može biti da prilikom konzumacije osjetite lagan okus octa.

Evo još nekoliko odličnih ideja kako vrlo jednostavno i s djecom obojiti jaja:

Izvor: Youtube.com

Foto: Profimedia