Punjene tikvice često radimo u kombinaciji s mesom, no podjednako će vas oduševiti i ove u čijoj smjesi prevladavaju sir, jaje i povrće. Glavni sastojak je sir s Korzike, no ako ga nemate pri rudi možete koristiti i Ricottu ili nešto nalik tome.
SASTOJCI:
- 4 okrugle tikvice (zucchini)
- 250 g brocciu sira
- 2 rajčice
- 1 jaje
- 1 luk
- maslinovo ulje
- svježe začinske biljke poput peršina, metvice, timjana ili mladog luka (ne sve odjednom)
- sol
- papar
- tvrdi naribani sir za posipanje
PRIPREMA
Tikvice stavite kuhati u lonac uzavrele vode 3-5 minuta i potom ih izvadite van. Tko želi, ovaj dio može i preskočiti, ali u tom slučaju će se tikvice puno dulje peći u pećnici. U istu vodu na pola minute do minutu ubacite rajčice koje ste zarezali kod stabljike na 4 dijela, kako bi se kožica lakše skinula. Na sitno narežite rajčicu i luk.
Zagrijte pećnicu na 180-200°C. Tikvicama odrežite gornji dio (ili ako su uske i duguljaste prepolovite ih po duljini). Izdubite dio sa sjemenkama te dobro usitnite i stavite u posudu u koju se odmah mogu dodati sir, jaje te svježe začinske biljke.
Na ulju prepržite sitno narezani luk, dodajte narezane rajčice i nakon minutu-dvije sve dodajte u posudu sa sirom. Dobro promiješajte, začinite te smjesom napunite izdubljene tikvice. Pospite tvrdim sirom i pecite oko 45 minuta do sat vremena. Po želji pecite s 'poklopcem od tikvice' koji se pred kraj skine kako bi se sastojci dobro zapekli.
Chrissy Teigen kritiziraju jer joj kći drži noge na kuhinjskom pultu dok kuhaju
Kako darovita djeca zamišljaju bolji svijet? Birali bi učitelje, predmete, a tehnologija im je pomagač, ne gospodar
Maja Šuput pokazala novu Bloomovu frizuru: 'Baš si ga skratila, sad je pravi dečkić'
Dragi odrasli...: Pisma djece iz Hrvatske za bolji svijet, ovo su njihove poruke
Uranjeno božićno ukrašavanje usrećuje, znanstveno je dokazano