Bliži se Uskrs i mnogi su već sastavili menu za obiteljski ručak i nabavili sve potrebne namirnice. Oni koji još uvijek nisu, imaju pak dovoljno vremena za sve. Još uvijek stignu proučiti recepte koje namjeravanju realizirati i kupiti sve što će im za njih trebati. A onaj 'najguglaniji' prije ovog najvećeg kršćanskog blagdana, definitvno je pinca. Pogača je to koja će se naći na baš svakom blagdanskom stolu u Dalmaciji, gdje je u određenim mjestima zovu i sirnica. Miris koji je obilježio djetinjstva mnogih, tamo se širi ulicama daleko prije samog Uskrsa. Tako ju primjerice u Splitu, možete kupiti već krajem prvog mjeseca. I bez obzira na to koliko ju često jeli, okus je to koji nikada ne dosadi. Tomu u prilog ide i činjenica da je postala nezaobilazna na uskršnjim stolovima diljem Lijepe Naše. A definitvno je najfinija, kada je napravljena kod kuće i to netom ispečena i još uvijek topla. Zar ne?!

Upravo zato donosimo vam recept za pincu koju smo već nebrojeno puta isprobali i apsolutno usavršili. Za razliku od mnogih koje smo jeli, ovo je jedina sirnica koja će i sljedećeg dana pa čak i dva dana kasnije biti mekana i sočna kao da je tek ispečena!

Još uvijek stignete provjeriti jesmo li u pravu, da biste na sam Uskrs mogli uživati u najboljoj pinci koju ste ikada probali, u svim tim divnim mirisima i okusima djetinjstva!

Sastojci:

  • 1500g glatkog brašna
  • 360g kristal šećera
  • 150g (svinjske) masti
  • 150g maslaca
  • 1 kiselo vrhnje
  • 1 čajna žličica soli
  • 8 jaja od čega 6 cijelih i 2 žumanjka
  • 2 čepa domaće rakije, kruškovca ili ekstrata za sirnice
  • naribana korice 2 naranče (po želji može i više)
  • naribana korica 1 limuna
  • 2 vanilin šećera
  • 300ml mlijeka
  • 3 kocke svježeg kvascali nije obavezno ?

Postupak:

Brašno obavezno prosijati.
Odvojiti 200g sa strane.
Svi sastojci obavezno  neka budu sobne temperature.

Pomiješati prosijano brašno sa šećerom i vanilin šećerom, napraviti rupicu te u nju ramrviti kvasac i uliti toplo mlijeko. Pustiti da kvasac odradi svoje 10-ak min. Potom dodati sve ostale sastojke, osim masnoće (ovaj korak nikako nemojte zanemariti) i umijesiti ljepljivo tijesto. Prekriti krpom i ostaviti na toplom da se diže cca 1 sat. 
Kad smjesa naraste, dodati rastopljenu mlaku masnoću (pomiješani mast i maslac), zamijesiti u tijesto i na kraju dodati ostatak brašna. Pustiti još 40-ak minuta da se diže. 

profimedia-0326781669 (2).jpg
- / Wavebreak / Profimedia 

Nakon toga na pobrašnjenu podlogu istresti uzdiglo tijesto. Oblikovati loptice (4 velike ili 6 manjih), slagati ih na pleh obložen papirom za pečenje i pustiti da se dižu na toplom još pola sata. Idealno bi bilo na stolici pokraj izvora topline te ih prekriti dekom. Kad su se pince digle, duboko zarezati škarama, premazati ih jajem i staviti peći u ugrijanu pećnicu na 180°. Kad pocčnu tamniti, prekriti ih folijom ili papirom za pečenje te pustiti još da se peku. Ukupno vrijeme pečenja ovisi o njihovoj veličini, a trebalo bi biti otprilike oko pola sata. Pri kraju probjeriti čačkalicom jesu li gotove i iznutra. Pred kraj ih možete još jednom premazati jajem i posuti šećerom (ili ih pak pospite razmrvljenim kockama šećera prije samog pečenja te svakako pazite da šećer ne pregori te ih na vrijeme prekrijte folijom ili papirom za pečenje).