Jesen je razdoblje kada ima puno viroza, vrijeme je promjenjivo pa su i djeca češće bolesna. Tome svakako pridonose i kolektivi, odnosno povratak djece u školske klupe, vrtiće, pa su u jesenskim mjesecima domovi zdravlja obično puni djece koja kašlju, kišu, imaju temperaturu, proljev, povraćaju...
U tom smislu važno je jačanje imuniteta, u čemu prehrana igra važnu ulogu, ali svi znamo da kada je dijete bolesno, može biti ozbiljan izazov natjerati ga da bilo što pojede.
Dječja dijetetičarka dr. Dalia Rimmons ističe da se prehrambene navike djece značajno mijenjaju kada su bolesna, pa ne treba očekivati da jedu s užitkom ili tako raznoliko kao kada su zdrava.
"Mogu jesti manje porcije, biti nervozniji kada jedu ili biti izbirljiviji oko hrane. Dok su bolesni, usredotočite se na hranu bogatu hranjivim tvarima, pazeći da svaki zalogaj ima dovoljno kalorija i hranjivih tvari. Što je najvažnije, pobrinite se da vaš dijete dobiva dovoljno vode," kaže dr. Rimmons za Everymum.ie.
Navela je i nekoliko namirnica koje je dobro davati djetetu kada je bolesno. "One nisu čarobni lijek, ali u kombinaciji s puno voća i odmora dat će djetetu potrebne nutrijente za borbu s bolešću i pružiti im dobar okus, da jedu i kad se ne osjećaju dobro.", dodaje.
1. Zobena kaša
Ne samo da su zobene pahuljice mekane, već su i bogate proteinima. "Pomiješajte ga s punomasnim mlijekom kako biste dobili obrok bogat masnoćama i kalorijama. Za djecu koja imaju želučane probleme birajte instant varijante jer obično sadrže manje vlakana pa su lakše probavljive."
Rimmons predlaže dodavanje malo maslaca od banane ili orašastih plodova za povećanje kalorija, a dobri dodaci za djecu sa želučanim problemima su chia sjemenke ili mljevene lanene sjemenke, koje su bogate omega-3 masnim kiselinama i pomažu u smanjenju upale.
2. Grčki jogurt
Većina djece voli grčki jogurt, a ova namirnica je dobra jer sadrži probiotike koji su važni za imunitet. “Birajte grčki jogurt koji je bogatiji proteinima i nezaslađen, kako biste izbjegli nepotreban dodani šećer”, savjetuje dijetetičarka.
A ako dijete jede nešto slatko, bolja opcija je dodati malo meda u grčki jogurt (ako je dijete starije od godinu dana) koji će dodati ne samo okus, već ova namirnica ima i antioksidativna, antimikrobna i antibakterijska svojstva. "Osim toga, med je dobra opcija za ublažavanje upale grla", dodaje Rimmons.
3. Krumpir
Još jedna hrana koju većina mališana voli. "Kada su djeca bolesna, dobro je dati im njihovu omiljenu hranu, koja obično uključuje jednostavne škrobove. Krumpir je izvrstan primjer škroba koji je nježan za želudac i lako se probavlja. Od pirea do pečenog krumpira, ne možete pogriješiti", kaže dijetetičar, savjetujući da izbjegavate davati pomfrit djeci kada su bolesna.
“To nije dobar izbor jer se masna hrana duže zadržava u želucu, što može dodatno pogoršati želučane probleme”, kaže.
4. Palačinke
Većina djece voli palačinke, a dobra vijest je da, prema riječima dijetetičara Rimmonsa, palačinke nisu samo ukusan, već i uravnotežen obrok. "Palačinke su dobra kombinacija proteina iz jaja, ugljikohidrata iz brašna i masnoće koja se dobiva u procesu prženja".
Savjet dijetetičara je da uz njih poslužite borovnice ili maline kako bi dijete dodatno unijelo antioksidanse ili da u smjesu dodate mljevene lanene sjemenke zbog omega-3 masnih kiselina koje djeluju protuupalno.
Izvor: Everymum.ie