Djeca će kroz igru i zabavu učiti o zdravoj hrani: Lidl i Mliječni Zub predstavili projekt 'Abeceda zdravog odrastanja'

Pozivamo vrtiće da se do 11. listopada prijave za provedbu projektnog rada. Tri najbolje odgojne skupine u nagradnom natječaju će osvojiti vrijedne nagrade, a prvih 50 vrtića koji se prijave dobit će na poklon Lidl kutiju.

Promo

Trgovački lanac Lidl Hrvatska i edukacijska platforma Mliječni Zub predstavili su edukativno razvojni projekt „Abeceda zdravog odrastanja - zdrava i osviještena prehrana“ koji potiče stvaranje zdravih životnih navika djece rane i predškolske dobi.

Projekt je u zagrebačkom Dječjem vrtiću „Sunčana“ predstavljen panel razgovorom u kojem su sudjelovali voditeljica održivosti Lidla Hrvatska Lana Jugo, voditeljica Mliječnog Zuba i projekta „Abeceda zdravog odrastanja“ Daniela Kos, nutricionist magistar Nenad Bratković, zdravstvena voditeljica Dječjeg vrtića „Sunčana“ Jasna Kontak i pedagoginja Dječjeg vrtića „Sunčana“ Mirela Medved.

Promo 

Uzvanicima se obratila i ravnateljica Dječjeg vrtića „Sunčana“ Jasminka Doležal, a razgovor je moderirao Bruno Šimleša. Da je zdrava i osviještena prehrana izrazito važna za pravilan rast i razvoj djece rane dobi, prepoznali su partner Abecede zdravog odrastanja, Lidl Hrvatska, ali i stručni pokrovitelj Ministarstvo znanosti i obrazovanja te su odlučili podržati projekt.

Cilj projekta je podizanje kompetencija odgojitelja, stručnih suradnika vrtića i roditelja kroz različite edukativne formate, kao i učenje i usvajanje zdravih navika djece kroz projektni rad s odgojiteljima i stručnim suradnicima u dječjim vrtićima. Projekt se provodi tijekom osam mjeseci kroz tri faze – online edukacija, projektni rad u suradnji s vrtićima i dodjela nagrada najboljim radovima.

Promo 

"Svjesni smo da dobre navike počinju od malih nogu, što je bio naš glavni motiv za uključivanje u projekt ‘Abeceda zdravog odrastanja’. Kao tvrtka koja se bavi prodajom hrane i posvećuje veliku pažnju razvoju asortimana osviještene prehrane, s radošću i velikom odgovornošću podržali smo ovu inicijativu koja potiče najmlađe na učenje o zdravoj prehrani. Djeca će kroz igru i zabavu učiti o zdravoj hrani, dok je projekt također usmjeren na odgojitelje i roditelje, za koje smo pripremili edukativne video sadržaje i materijale s korisnim savjetima. Iza tih materijala stoji multidisciplinarni tim stručnjaka, uključujući nutricioniste, pedagoge i zdravstvene djelatnike," izjavila je Lana Jugo, voditeljica održivosti Lidla Hrvatska.

Promo  Maša Zibar, Mateja Krvarić i Mario Valentić

Voditeljica Mliječnog Zuba i projekta „Abeceda zdravog odrastanja“ Daniela Kos ovom je prilikom izjavila: "Zahvaljujem Lidlu Hrvatska što je prepoznao vrijednost projekta koji ostvaruje pozitivan utjecaj na zajednicu te je podržao temu koja mu je i samom u fokusu djelovanja – razvoj zdravih prehrambenih navika i održive prehrane već od najranije dobi. Vjerujem stoga da ćemo zajednički postići odlične rezultate - kroz edukaciju i podizanje svijesti o važnosti zdravih navika, pomoći ćemo u prevenciji problema s prehranom djece, od rizika razvoja prekomjerne tjelesne težine do ostalih izazova s kojima se susreću djeca predškolske i rane školske dobi."

'Hrana ne smije biti nagrada ili kazna'

Nutricionist magistar Nenad Bratković objasnio je da zdrava prehrana za djecu zapravo znači "šarolikost, raznolikost, bogatstvo nutritivnih namirnica", a osvrnuo se i na problem pretilosti kod djece, jer prema istraživanjima, svako treće dijete u Hrvatskoj u 2. i 3. razredu osnovne škole je prekomjerne tjelesne težine. 

"Djeca ne vole zabrane, a dobro je djecu već od druge godine života uključiti u proces pripreme obroka", rekao je.

Zdravstvena voditeljica DV Sunčana, Jasna Kontak, istaknula je da su od 2016. godine jelovnici za dječje vrtiće Grada Zagreba jedinstveni, a temelje se na sezonskim namirnicama iz našeg podneblja, obroci su bez industrijskih pojačivača okusa, u pripremi se koristi samo sol i začinsko bilje, smanjen je udio ugljikohidrata, a dnevni jelovnici obuhvaćaju 75 % dnevnog energetskog unosa za dijete.

Pedagoginja DV „Sunčana“ Mirela Medved, otkrila je i kako u njihovom vrtiću potiču odgojitelje da s djecom kroz projekte uče o novim namirnicama, npr. zajedno proučavaju cvjetaču, dodiruju je, crtaju..

"Pristup je najvažniji, ne prisiljavati dijete da pojede sve s tanjura jer dijete zna kad je sito. I hrana nikad ne smije biti nagrada ili kazna", savjetovala je. 

Promo 

Prijave vrtića traju do 11. listopada - prvih 50 vrtića dobit će kreativni set

Pozivamo vrtiće diljem Hrvatske da se do 11. listopada prijave za provedbu projektnog rada u projektu „Abeceda zdravog odrastanja – zdrava i osviještena prehrana“. Tri najbolje odgojne skupine u nagradnom natječaju će osvojiti vrijedne nagrade, a prvih 50 vrtića koji se prijave dobit će na poklon Lidl kutiju koja sadrži kreativni set za provedbu projektnih aktivnosti. Detalje možete pogledati ovdje na službenoj web stranici 'Abeceda zdravog odrastanja'.