Ovaj koncept bio je sastavni dio japanske kulture i to je veliki razlog zašto danas u Japanu žive najzdravija djeca na svijetu, piše majka kćeri Juko Tamura za CNBC i otkriva što roditelji ondje čine drugačije kako bi djeca bila zdrava i puna energije.
1. Shokuiku se rano počinje primjenjivati
Japanski liječnici često potiču majke da uvode "ichijū-sansai" obroke svojoj djeci. Oni uključuje zdjelu riže i miso juhe, nakon čega slijedi proteinsko jelo i dvije vrste povrća (kao što su alge i gljive) kako bi dobili vitamine, minerale i vlakna. Kako djeca odrastaju, počinju učiti o zdravim prehrambenim navikama.
U nekim predškolskim ustanovama djeca beru povrće za ručak, dok u osnovnim školama uče o farmama na kojima se proizvodi povrće, riba i druga hrana.
2. Razgovaraju o sadržaju kutija za ručak
Više od 95 posto japanskih osnovnih i srednjih škola ima organiziran sustav prehrane. Obroke planiraju nutricionisti, a studenti aktivno sudjeluju u pripremi ručka.
Mnogi vrtići također nude ovu opciju, ali domaće bento kutije mogu igrati važnu ulogu u obrazovanju. Odgajateljica moje kćeri u vrtiću traži od djece da razgovaraju o tome što im je u kutijama za ručak. To čini vrijeme ugodnim, a djeca se potiču da probaju novu hranu, ili čak izraze svoje nezadovoljstvo određenim namirnicama.
3. Kuhaju hranu bogatu hranjivim tvarima
Otkrila sam da priprema domaćih kiselih krastavaca i zamrzavanje drugog voća i povrća pojednostavljuje svakodnevno kuhanje. Kad je moja kćer krenula u vrtić, u početku sam se borila s nekim školskim pravilima – onima bez grickalica s visokim udjelom šećera i masti poput čipsa ili keksa.
Ali mali trikovi poput čuvanja rezervnih obroka u porcijama daju mi mogućnost da pripremim nutritivno bogat ručak, čak i kada nemam dovoljno svježih namirnica.
4. Piju vodu i čaj umjesto gaziranih pića
Svojoj kćeri ne ograničavam pristup voćnim sokovima i povremeno shakeu. Ali gazirana pića su joj užasna, pa sam možda imala sreće. U početku sam joj davala čaj od ječma koji je bogat mineralima i ne sadrži kofein.
To je popularan izbor među Japancima svih generacija i izvrsna alternativa slatkim čajevima i aromatiziranim pićima iz trgovina. Drugi način na koji prakticiram „shokuiku“ je priprema smoothieja sa svježim voćem i jogurtom, a u tome sudjeluje i moja kći, prenosi portal Stil.
Chrissy Teigen kritiziraju jer joj kći drži noge na kuhinjskom pultu dok kuhaju
Ruski psiholog upozorava što majka nikad ne smije reći kćeri
Podižu se dohodovni cenzusi za vrtiće u Zagrebu, koji ostaju među najjeftinijima u Hrvatskoj
10 slavnih roditelja koji nemaju dadilju i sami brinu o svojoj djeci
Trebate li popuštati djeci tijekom igre?