Ovaj koncept bio je sastavni dio japanske kulture i to je veliki razlog zašto danas u Japanu žive najzdravija djeca na svijetu, piše majka kćeri Juko Tamura za CNBC i otkriva što roditelji ondje čine drugačije kako bi djeca bila zdrava i puna energije.

1. Shokuiku se rano počinje primjenjivati

Japanski liječnici često potiču majke da uvode "ichijū-sansai" obroke svojoj djeci. Oni uključuje zdjelu riže i miso juhe, nakon čega slijedi proteinsko jelo i dvije vrste povrća (kao što su alge i gljive) kako bi dobili vitamine, minerale i vlakna. Kako djeca odrastaju, počinju učiti o zdravim prehrambenim navikama.

U nekim predškolskim ustanovama djeca beru povrće za ručak, dok u osnovnim školama uče o farmama na kojima se proizvodi povrće, riba i druga hrana.

2. Razgovaraju o sadržaju kutija za ručak

Više od 95 posto japanskih osnovnih i srednjih škola ima organiziran sustav prehrane. Obroke planiraju nutricionisti, a studenti aktivno sudjeluju u pripremi ručka.

Mnogi vrtići također nude ovu opciju, ali domaće bento kutije mogu igrati važnu ulogu u obrazovanju. Odgajateljica moje kćeri u vrtiću traži od djece da razgovaraju o tome što im je u kutijama za ručak. To čini vrijeme ugodnim, a djeca se potiču da probaju novu hranu, ili čak izraze svoje nezadovoljstvo određenim namirnicama.

shutterstock_2072065550.jpg
Shutterstock Domaće bento kutije mogu igrati važnu ulogu u obrazovanju

3. Kuhaju hranu bogatu hranjivim tvarima

Otkrila sam da priprema domaćih kiselih krastavaca i zamrzavanje drugog voća i povrća pojednostavljuje svakodnevno kuhanje. Kad je moja kćer krenula u vrtić, u početku sam se borila s nekim školskim pravilima – onima bez grickalica s visokim udjelom šećera i masti poput čipsa ili keksa.

Ali mali trikovi poput čuvanja rezervnih obroka u porcijama daju mi mogućnost da pripremim nutritivno bogat ručak, čak i kada nemam dovoljno svježih namirnica.

4. Piju vodu i čaj umjesto gaziranih pića

Svojoj kćeri ne ograničavam pristup voćnim sokovima i povremeno shakeu. Ali gazirana pića su joj užasna, pa sam možda imala sreće. U početku sam joj davala čaj od ječma koji je bogat mineralima i ne sadrži kofein.

To je popularan izbor među Japancima svih generacija i izvrsna alternativa slatkim čajevima i aromatiziranim pićima iz trgovina. Drugi način na koji prakticiram „shokuiku“ je priprema smoothieja sa svježim voćem i jogurtom, a u tome sudjeluje i moja kći, prenosi portal Stil.