Treba li popravljati mliječne zube? Naša stomatologinja objašnjava što kad se takav zubić treba vaditi

Piše Nela Sabo Kopić, dr.med.dent. iz Ordinacije dentalne medicine Sabo Kopić.

Nela Sabo Kopić

14.10.2024.

Shutterstock / Privatna arhiva

Mliječni zubi često se doživljavaju kao privremeni i manje važni, budući da će ih trajni zubi s vremenom zamijeniti. Međutim, mliječni zubi igraju ključnu ulogu u oralnom zdravlju djeteta i njihovoj ukupnoj dobrobiti, pa se postavlja pitanje: treba li popravljati mliječne zube? Odgovor je - da, apsolutno!

Mliječni zubi nisu samo "rezervni" za trajne zube, već imaju važnu ulogu u razvoju djeteta. Oni pomažu u:

  • Žvakanju i probavi – Mliječni zubi omogućuju djetetu pravilno žvakanje hrane, što je ključno za dobru probavu i unos hranjivih tvari.
  • Razvoju govora – Zubi pomažu pri izgovaranju određenih glasova. Gubitak mliječnih zuba prerano može utjecati na razvoj govora.
  • Pravilnom razmještanju trajnih zubi – Mliječni zubi čuvaju prostor za trajne zube. Ako mliječni zubi prerano ispadaju zbog karijesa ili vađenja, to može dovesti do nepravilnog nicanja trajnih zuba, što često zahtijeva ortodontske intervencije.
  • Razvoju samopouzdanja – Zdravi zubi doprinose lijepom osmijehu, što može biti važno za djetetovo samopouzdanje.

Što se događa ako se mliječni zubi ne poprave?

Kada se karijes na mliječnim zubima ne liječi, može doći do niza ozbiljnih problema:

  • Bol i nelagoda: Karijes može uzrokovati bol, otežano žvakanje i neugodu, što može ometati svakodnevne aktivnosti djeteta, uključujući hranjenje i spavanje.
  • Infekcije: Neliječeni karijes može dovesti do infekcija koje se mogu proširiti i na druge dijelove tijela. Upala zubnog mesa i apscesi mogu ozbiljno ugroziti djetetovo zdravlje.
  • Prerani gubitak zuba: Ako se mliječni zubi moraju izvaditi zbog karijesa, to može dovesti do problema s prostorom za trajne zube, što kasnije može zahtijevati ortodontske zahvate.
Shutterstock 

Prevencija je ključna

Najbolji način da se izbjegnu problemi s mliječnim zubima je prevencija. Evo nekoliko ključnih savjeta:

  • Pravilna oralna higijena od malih nogu – Počnite s pranjem zubića čim niknu. Na početku koristite mekanu četkicu i vodu, a kasnije dodajte pastu s fluoridom.
  • Redoviti pregledi kod stomatologa – Prvi pregled stomatologu preporučuje se do prve godine života djeteta, a nakon toga redoviti posjeti svakih šest mjeseci.
  • Ograničite unos šećera – Slatki napici i grickalice mogu dovesti do razvoja karijesa. Pokušajte ograničiti njihov unos, posebno prije spavanja.
  • Pečaćenje zuba – Kao i kod trajnih zuba, pečaćenje mliječnih zubi može pomoći u sprječavanju karijesa. To je bezbolan postupak koji štiti zub od propadanja.

Kada je potrebno popravljati mliječne zube?

Mliječne zube treba popravljati u slučaju karijesa ili oštećenja. Popravak zuba može spriječiti daljnje širenje karijesa i sačuvati zub do prirodnog ispadanja. Također, važno je liječiti sve infekcije koje se mogu razviti kao posljedica karijesa kako bi se izbjegli ozbiljniji zdravstveni problemi.

Važno je napomenuti da mliječni zubi ne otpadaju svi odjednom – većina djece ima mliječne zube do 12. godine, što znači da neizliječeni karijes može godinama uzrokovati probleme ako se ne liječi.

Što ako mliječni zub mora biti izvađen?

Ako karijes ili infekcija zahtijevaju vađenje mliječnog zuba, stomatolog će vjerojatno predložiti opcije za očuvanje prostora za trajne zube, poput držača mjesta. To su mali aparatići koji čuvaju prostor dok ne nikne trajni zub, kako bi se izbjegli problemi s nepravilnim rastom zubi.

Popravljanje nije samo stvar estetike

Iako su mliječni zubi privremeni, njihovo zdravlje je presudno za djetetov razvoj i dugoročno oralno zdravlje. Popravljanje mliječnih zubi nije samo stvar estetike, već i važan korak u očuvanju funkcionalnosti usta i prevenciji ozbiljnih zdravstvenih problema.Redoviti stomatološki pregledi, dobra oralna higijena i prevencija karijesa ključni su za održavanje zdravih mliječnih zubi. Zdravi mliječni zubi znače zdrav temelj za trajne zube i osmijeh bez problema.