MAMA, JA BIH JOŠ! Je li vaše dijete stalno gladno i koji su mogući razlozi za to?

Ako vam se čini da vaše dijete stalno traži nešto za jelo, postoji nekoliko razloga zašto se to događa.

Shutterstock

Ponavljajuće radnje roditeljima nisu strane, a to se posebno odnosi na jelo. Ponekad vam se može činiti da cijeli dan nakuhavate, pospremate i tako u krug. Za neke roditelje to nije daleko od istine jer njihova djeca kao da stalno žele nešto jesti i svako malo su gladna. Zašto neka djeca imaju toliku potrebu stalno grickati i koji su mogući razlozi, piše magazin Parents.

Nutritivno bogate užine

Bilo kakva nagla promjena u djetetovu apetitu, bilo da se povisio ili naglo smanjio, može biti razlog za razgovor s pedijatrom i za eventualno vađenje krvi. Ako je s djetetom sve u redu, još je nekoliko mogućih razloga za djetetovu stalnu glad.

Obratite pozornost na nutritivnu kvalitetu djetetovih užina i općenito svih obroka. Kad nas dijete zatraži nešto za gricnuti između jela, obično posegnemo za grickalicama, štapićima ili proizvodima napravljenima od bijelog brašna. Često se nakon takvih užina dijete i dalje osjeća gladno, pogotovo ako uz to nema naviku jesti dovoljno voća i povrća.

Slažite sve djetetove obroke tako da u njima dominiraju nutritivno bogate namirnice, zdravi proteini, voće i povrće pa čak i za vrijeme užine. Izbjegavajte serviranje grickalica koje sadrže prazne kalorije i nisu hranjive već samo zavaravaju glasd. Umjesto grickalica, ponudite orašaste plodove, sjemenke i voće ili jogurt.

Shutterstock 

Skokovi u razvoju

Todleri i predškolci jedan dan mogu jesti puno, a već drugi sasvim malo. Apetit im značajno varira ovisno o skokovima u razvoju što je sasvim uobičajeno. Pobrinite se da je hrana koju svakodnevno jedu dovoljno hranjiva. U užine im uključite zdrave masnoće poput sira, avokada i orašastih namaza te proizvode od cjelovitih žitarica.

Ponekad djeca, kao i odrasli, jedu iz dosade ili nervoze. Razgovarajte s njima o tome i pomozite im da nauče prepoznati pravu glad i sitost. Ponudite im alternative u slučaju dosade, kako im hrana ne bi bila jedna od opcija.

Ponekad je žeđ brkana s glađu i moguće je da vaše dijete ne pije dovoljno tekućine u danu i ne raspoznaje je li gladno ili žedno. Pobrinite se da uvijek uza sebe ima svoju omiljenu bocu s vodom i recite mu da kad osjeti glad, prvo popije nekoliko gutljaja vode da provjeri je li zapravo to bila žeđ.