Autizam, klinički poznat kao poremećaj iz spektra autizma, najčešće se definira kao neurorazvojno stanje koje karakteriziraju teškoće u socijalnoj komunikaciji, odnosno interakciji te ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja, interesa i aktivnosti. Autizam je neurorazvojno stanje, što znači da se javlja u samim začecima djetetovog razvoja, ali i da se način na koji se autizam manifestira kod pojedine osobe mijenja tijekom života, piše Savez udruge za autizam Hrvatske.

Dijagnozu postavlja više stručnjaka koji zajedno prate dijete, a simptomi se najčešće javljaju u prve dvije godine djetetova života, do treće godine. Rana dijagnoza je od velike važnosti, stoga je važno na vrijeme prepoznati znakove koji upućuju na autizam.

Simptomi autizma mogu varirati, ali evo nekih koji su najčešći u prvim godinama:

Dijete između 12 i 24 mjeseca

Ne komunicira s vama niti se okreće kad ga zovete imenom, čak i kad mu to ponavljate nekoliko puta; nema nikakve ili vrlo male interakcije s vašim izrazima lica ili osmijehom. Također, ako mu pokušate pokazati predmet, on ne usmjerava pažnju na njega, prenosi clickpentrufemei.ro.

Liječnici objasnili do koje je dobi ‘normalno’ da dijete ne reagira na svoje ime, a kada postoji razlog za brigu

Dvogodišnjak

Još ne govori ili pokušava privući vašu pozornost na druge načine (kretnjama ili izrazima lica), ne uspostavlja kontakt očima, ne pokazuje znakove uživanja u igri.

Dijete od tri godine

Ne uživa u interakciji s vršnjacima i nema odgovarajuće izraze lica koji su karakteristični za tu dob. Voli se igrati samo s jednom vrstom igračaka ili određenim dijelom igračke, poput okretanja kotača autića samo prstom. Također, može se dogoditi da ga nikakve igrice ne stimuliraju.

Znakovi autizma po dobi djeteta
Shutterstock 

Neki drugi uobičajeni znakovi autizma:

  • Dijete često prelazi s jedne aktivnosti na drugu.
  • Sve radi isključivo po rutini i to ga smiruje.
  • Pokazuje opsjednutost određenim aktivnostima i radi ih uvijek iznova.
  • Ponavlja točno ono što netko drugi kaže, ali ne razumije značenje tih riječi.
  • Izražava reakcije zvukovima umjesto riječima, poput vrištanja različitim intenzitetom. Istodobno, može pokazati i osjetljivost na glasne zvukove.
  • Ljulja ili plješće rukama dulje vrijeme.

Ako kod svog djeteta primijetite bilo kakve znakove autizma, najbolje je što prije potražiti stručnu pomoć kako bi se utvrdilo radi li se o tome i što prije započela odgovarajuća terapija. S druge strane, imajte na umu da se svako dijete razvija svojim tempom i da ne mora nužno značiti da ako se ne razvija prema nekim očekivanim okvirima, ima autizam ili neki drugi poremećaj. Naravno, uvijek je najbolje da stručna osoba napravi procjenu.

 Izvor: Yumama