Osim genetike, postoje ključni čimbenici koji mogu utjecati na visinu djeteta. Začudo, ne radi se samo o prehrani i tjelovježbi.

Emocionalna dobrobit mlade osobe ključna je za sprječavanje zaostajanja u rastu, kaže profesor Barry Bogin, biološki antropolog sa Sveučilišta Loughborough koji proučava kako ljudi rastu gotovo pet desetljeća. Njegov pregled objavljen je u Journal of Physiological Anthropology.

Mentalno zdravlje, hormoni i visina

Prema profesoru Boginu, nedostatak ljubavi od najbližih i najmilijih prema djetetu i nedostatak nade u bolju budućnost mogu uzrokovati "toksični emocionalni stres" koji može štetiti tijelu, "uključujući blokiranje hormona potrebnih za rast i visinu". Dakle, uz čimbenike poput genetike i zdrave prehrane, djeca trebaju ljubav, nadu i sreću da bi se pravilno razvijala.

"Ako nemate sigurnost, zdravstvenu skrb, obrazovanje i brinete o svojoj budućnosti, ne možete imati nadu i to je ono što dovodi do kroničnog toksičnog stresa", dodao je stručnjak.

Uloga genetike

Iako su čimbenici kao što je mentalno zdravlje djeteta važni, ne može se odbaciti uloga genetike u djetetovom rastu. Značajan dio visine određen je genetskim nasljeđem, pri čemu čimbenici kao što su visina roditelja, obiteljska povijest i etnička pripadnost igraju ključnu ulogu. Međutim, genetika ne daje potpunu sliku i drugi čimbenici dolaze u igru, uključujući okolišne i psihološke aspekte.

Provedite kvalitetno vrijeme sa svojim djetetom. Uključite se u aktivnosti u kojima oboje uživate, slušajte njegove misli i osjećaje i stvorite snažnu emocionalnu vezu. Pohvalite djetetov trud i postignuća. Pozitivno okruženje podiže samopoštovanje i sreću.

Izvor: Yumama