Pokretne stepenice koristimo toliko često da zaboravljamo da su one, ako se ne poštuju sigurnosna pravila, opasan uređaj koji godišnje uzrokuje veliki broj ozljeda odraslih i djece. Ponekad se u trgovačkim centrima mogu vidjeti djeca koja trče gore-dolje po stepenicama i igraju se, dok njihovi roditelji kupuju.

Važno je naučiti dijete da pokretne stepenice nisu igraonica, a kako biste spriječili nesreću, roditelji se moraju pridržavati ovih pravila koja se odnose na djecu različite dobi: od beba koje su još u kolicima do osnovnoškolaca. 

Dijete u kolicima

Vjerojatno ste primijetili da su u nekim trgovačkim centrima pokretne stepenice opremljene posebnim prozirnim barijerama koje ne dopuštaju da na njih stavite kolica. I to nije slučajno, jer ima mnogo slučajeva kada ljudi ne poštuju mjere sigurnosti. Roditelji bi trebali bebu držati u naručju kada su na pokretnim stepenicama i ne koristiti kolica. Pokretne stepenice su mehanički uređaj koji se može zaustaviti ili pokrenuti u bilo kojem trenutku, a dječja ili invalidska kolica se mogu prevrnuti. Ako ste u trgovačkom centru s kolicima, bolje je koristiti dizalo.

2-3 godine

Dijete od 2-3 godine obično više ne sjedi u kolicima, ali ne razumije, čak i ako mu detaljno objasnite da je opasno na stepenicama. Roditelji bi trebali uzeti dijete u ruke, držati ga ispred sebe, stojeći u smjeru kretanja - odnosno dalje od pokretnih dijelova. 

Pokretne stepenice mogu biti opasne za djecu
Shutterstock 

3-5 godina

Objasnite djetetu da se prilikom vožnje pokretnim stepenicama mora držati za rukohvat - stisnutih prstiju i naslonjeni na ogradu. Pripremite ga za silazak s pokretnih stepenica. Objasnite mu da se mora spustiti brzo i čvrsto postavljanjem stopala na fiksnu metalnu ploču na vrhu ili dnu pokretnih stepenica. I zapamtite da nakon toga ne biste trebali dugo ostati na jednom mjestu kako ne biste ometali ljude iza sebe.

Starije od 5 godina

Objasnite djetetu da pokretne stepenice nisu mjesto za igru. Ne smije hodati naprijed-natrag, trčati, sjediti na stepenicama, naginjati se preko ograde. Ne smije istovremeno uhvatiti oba rukohvata, jer će to spriječiti drugu osobu da prođe. Također nije pametno stajati preblizu drugim ljudima, držite barem jedan korak između djeteta i osobe ispred. Posebno bi svi trebali biti oprezni ako nose duge suknje i haljine, natikače, japanke, papuče te ako su im vezice olabavljene ili odvezane.

 Izvor: Yumama