Ako djeca stave proizvode sa štetnim kemikalijama u usta ti spojevi mogu ući u njihova tijela. Neki se spojevi također mogu otpustiti izravno na kožu ili se ispuštaju u zrak koji udišu djeca. Ecology Center donosi popis 7 problematičnih kemikalija, koje su na taj "loš" popis uvrštene zbog dokazane toksičnosti ili sumnje na toksičnost, ali i zbog sumnje na dugoročne štetne učinke na zdravlje kao što su pojava urođenih mana, neurološka oštećenja, problemi s jetrom i kancerogena svojstva. Ove kemikalije su posebno opasne za djecu, jer se njihova tijela još razvijaju i osjetljivija su na djelovanje tih otrovnih komponenti.

ANTIMON (Sb)

shutterstock_459716362.jpg
Shutterstock Antimon možemo pronaći u plastičnim podbradnicima za bebe


Koristi se u proizvodnji baterija i drugih metalnih legura, može se naći u podbradcima za bebe, odjeći i igračkama.
Učinci na zdravlje: Međunarodna agencija za istraživanje raka i Europska unija uvrstili su ga na popis mogućih kancerogenih tvari. U studijama provedenim na životinjama dokazano je da izaziva iritaciju očiju, gubitak dlake, oštećenje pluća i srčane probleme, a veće količine uzrokuju probleme s plodnošću i rak pluća.

ARSEN (As)

shutterstock_1116790610.jpg
Shutterstock Arsen je zastupljen u dječjim spužvastim igračkama


Koristi se u proizvodnji materijala poput stakla, papira i tekstila, a nalazimo ga i u dječjim spužvastim igračkama, te kao bojilo u platičnim igračkama. Također se može naći u plodovima mora ili hrani uzgojenoj korištenjem kontaminirane podzemne vode.
Učinci na zdravlje: Anorganski arsen je toksičniji od organskog arsena, a učinci ovise o razini i načinu izlaganja kemikaliji. Anorganski arsen je kancerogen, postoje čvrsti dokazi koji ga povezuju s rakom pluća, kože i mokraćnog mjehura. Također može uzrokovati iritaciju kože, krvne poremećaje, kardiovaskularne bolesti i hormonske poremećaje. Preliminarni podaci sugeriraju da može ometati normalan razvoj fetusa i uzrokovati nedostatke u razvoju mozga i inteligencije, a druge studije su pokazale da izloženost niskim razinama arsena može dovesti do razvoja dijabetesa tipa 2.

BISFENOL A (BPA) i drugi bisfenoli

shutterstock_2112974597.jpg
Shutterstock BPA je široko rasprostranjen, nalazi se čak i u dječjim plastičnim čašama i bočicama


Sintetski spoj koji se nalazi u plastici i epoksidnim smolama i premazima. Koristi se u širokoj paleti proizvoda jer plastiku čini prozirnom, čvrstom i krutom, pa ga ima u igračkama, plastičnim čašama i bočicama, a ranije se koristio i u konzerviranoj hrani. BPA je toliko sveprisutan da, iako ga tijelo relativno brzo eliminira, uvijek ostaje u tijelu. Bisfenol S (BPS) se nalazi u robi široke potrošnje, uključujući plastiku, ambalažu za hranu, papir za račune i u drugim industrijskim proizvodima.
Učinci na zdravlje: BPA je dokazano kemikalija koja ometa rad endokrinog sustava, no učinci BPS-a na ljudsko tijelo još nisu dovoljno istraženi. No novija istraživanja sugeriraju da bi BPS mogao podjednako štetno djelovati na endokrini sustav.


KADMIJ (Cd)

shutterstock_2135032863.jpg
Shutterstock Kadmij također možemo pronaći u mekanim, plastičnim igračkama


Koristi se u proizvodnji elektroničkih uređaja, računala i kompjutera, ali i kao stabilizator u proizvodima od plastike.
Učinci na zdravlje: Poznati su štetni učinci na bubrege, pluća i crijeva. Klasificiran je kao kancerogen element, povezan s rakom pluća i prostate. Izloženost kadmiju može rezultirati i gubitkom koštane mase te povišenim krvnim tlakom.

ŽIVA (Hg)

shutterstock_501657283.jpg
Shutterstock Živu možemo pronaći u nekim kredama u boji


Često se koristi u proizvodnji tinte, ljepila, ali i kao katalizator u proizvodnji poliuretana (PUR).
Učinci na zdravlje: Može utjecati na zdravlje bubrega, toksična je za živčani sustav, a mala djeca mogu biti izložena živi i preko posteljice ili majčinog mlijeka.

FTALATI

shutterstock_1595497465.jpg
Shutterstock Na ftalate također možemo naići u brojnim proizvodima od plastike


Skupina industrijskih kemikalija koje se koriste kao plastifikatori, pružaju fleksibilnost i otpornost brojnim proizvodima od plastike. Mogu se naći u stolnjacima, namještaju, vinilnim podovima, zavjesama za tuširanje, tapetama, presvlakama automobila. Neki spojevi se koriste u deterdžentima, uljima za podmazivanje i otapalima. Također se mogu pronaći u tepisima, bojama, ljepilima, repelentima za insekte i proizvodima za higijenu kao što su sapun, šampon, lak za kosu, lak za nokte, dezodoransi i mirisi.
Učinci na zdravlje: Djeluju kao hormonski disruptori, odnosno, utječu na ravnotežu hormona kod ljudi, kancerogeni su, a mogu utjecati i na smanjenje porođajne težine fetusa.

POLIVINIL KLORID (PVC)

shutterstock_1419367691.jpg
Shutterstock PVC možemo naći u velikom broju proizvoda na napuhavanje


Poznat kao vinil naširoko je korištena plastika koja predstavlja opasnost za okoliš i zdravlje ljudi.
Učinci na zdravlje: PVC je kancerogen.

OLOVO (Pb)

shutterstock_28200391.jpg
Shutterstock Olovo je dosta zastupljeno u proizvodnji dječjeg plastičnog nakita


Olovo ima dugu povijest upotrebe u proizvodnji raznih materijala, a najviše je bilo zastupljeno u proizvodnji dječjeg plastičnog nakita.
Učinci na zdravlje: Utječe na razvoj mozga, uzrokuje probleme s učenjem i razvojem.

KAKO PREPOZNATI OPASNOST?

Odabir plastičnih igračaka, namještaja ili drugih dodataka za djecu može biti težak zadatak. Evo nekoliko savjeta:

1. Manje je više.
Nema potrebe kupovati stotine igračaka – odaberite njih nekoliko, ali kvalitetnih.

2. Izbjegavajte plastične igračke s intenzivnim mirisom
Ili one ljepljive, jer to može značiti da sadrže, primjerice, ftalate. Dobro je ostaviti novu plastičnu igračku da odstoji raspakirana i na otvorenom nekoliko dana

3. Izbjegavajte jeftine igračke
Posebno iz zemalja koje nisu iz EU.

shutterstock_2204335291.jpg
Shutterstock Sigurna alternativa mogu biti drvene igračke s bojama koje nisu štetne

4. Sve igračke u EU moraju imati CE oznaku
Ali to ne jamči potpunu sigurnost. Možete potražiti proizvode s ekološkim oznakama ili odaberite igračke ili od prirodnih materijala (neobojeno drvo, eko-tekstil, itd.)

5. Izbjegavajte kupnju električnih igračaka
Plastični dijelovi se mogu zagrijati i štetne tvari se mogu lakše osloboditi i emitirati u okoliš

6. Izbjegavajte djeci davati predmete koji nisu igračke
Elektronički uređaji poput starih mobilnih telefona, plastičnih kuhinjskih aparata, ukrasa, CD-a i slično ne spadaju u kategoriju igračaka