Rasprava je započela na Redditu nakon što je jedan muškarac upitao: "Imam malo dijete i osmogodišnjaka i moja žena inzistira da nose čistu pidžamu svaku večer, dok ja mislim da bi to trebalo biti rjeđe. Koliko dugo vaša djeca nose njihove pidžame? Ovo ne uključuje ljetne mjesece!".

Većina roditelja je priznala da pidžamu djetetu mijenjaju samo kada je vidno prljava jer su po njima prolili hranu ili kada su je nosili tjedan dana. Jedan roditelj je komentirao: "Ako ima neugodan miris, promijenimo ju. Ako ju dijete nosi tjedan dana, promijeni se. To je sve".

Drugi se složio, napisavši: "Sve dok je pidžama čista? Moja djeca imaju dvije i tri godine, dakle pidžame traju od pet minuta do tjedan dana".

Netko je napisao: "Imam sedmogodišnjaka i trogodišnjaka. Svaki ima po dva kompleta pidžame i nosi ih naizmjenično, svaki se pere jednom tjedno".

No jedna je osoba bila na strani supruge tog čovjeka jer, budući da kupa svoju djecu svaku večer, ima smisla i da nose čistu pidžamu.

Stručnjaci, pak, ističu da djeca mogu više puta zaredom nositi odjeću, a potrebno ju je promijeniti kad na njoj vidite mrlje ili kad se pojavi neugodan miris.  “Problem je u tome što se djeca češće prljaju nego odrasli, pa se te mrlje i mirisi češće pojavljuju. Jedno opće pravilo je da što je tkanina lakša i mekša to ju trebate češće prati. Ali sve dok ne primijetite mrlje djeca mogu nositi odjeću više puta prije nego li ju stavite na pranje", ističu. Philip M. Tierno, klinički profesor mikrobiologije, rekao je za Business Insider da je druga stvar s posteljinom koju bismo morali prati jednom tjedno. Tierno objašnjava da naši kreveti mogu brzo postati 'botanički vrt' bakterija i gljivica iz našeg tijela.

shutterstock_1809606325.jpg
Shutterstock Mikrobiolozi ističu da bismo postelljinu morali prati jednom tjedno