Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BAKA I DJED DJECI DAJU HRANU KOJU SMO ZABRANILI: Nutricionistica otkriva što napraviti kada vas roditelji ne slušaju

Autor Roditelji.hr

Na raspolaganju vam je 5 jednostavnih koraka kojima možete postići međusobno razumijevanje

 Što kada baka i djed ne slušaju i daju djeci hranu koju smo zabranili? Izvor: Shutterstock

Ljutita majka Orlaith je za The Guardian podijelila svoju borbu s roditeljima Conall i Maureen koji vole svoje unuke, ali se protive njezinim željama kada je u pitanju njihova prehrana. Áine ima pet, a Joey tri godine i ona i suprug James imaju stroga pravila za pripremu njihovih obroka.

„Moja mama je odlična kuharica, ali voli spremati brze, jednostavne stvari za ručak, poput pizza kruha sa sirom. Ja im dajem obroke koji su malo lakši, ali možda kompliciraniji za pripremu, poput cruditéa, humusa i kozica. Ako su taj dan s bakom i djedom pripremim im ručak kako bi se mogli držati svoje rutine. Ali ako ostanu kod njih i na večeri, mama će skuhati teška jela, poput odreska i pite s pireom od maslaca i crumbleom za desert. Kod kuće im za večeru serviramo stvari poput lososa i povrća ili gulaš od piletine s povrćem. Često zamolim mamu da im ne daje slatkiše, ali ona kaže da ih djeca zaslužuju. Ponekad kad dođem po njih jako su hiperaktivni od svog šećera koji su konzumirali. Moj tata ih uvijek hrani keksima. Kaže: "Jedan neće naštetiti", a zatim im da cijelu kutiju. Ja sam ta koja se mora nositi s posljedicama takve prehrane -dugoročnim kao karijes i kratkoročnim kao hiperaktivnost. Možda zvučim kao grozna osoba, ali to je za njihovo dobro“, objašnjava mama.

 7 recepata za jela naših baka popularna u Jugoslaviji
'Često zamolim mamu da im ne daje slatkiše, ali ona kaže da ih djeca zaslužuju', kaže ova majka
Izvor: Shutterstock

I nije jedina. Većina roditelja se kad-tad nađe u situaciji da s bakama i djedovima mora pregovarati oko prehrane svojih mališana. Nutricionistica Charlotte Stirling-Reed otkriva kako riješiti ovaj problem.

1. IMAJTE NA UMU DA TO NIJE SVAKODNEVNO
Povremena konzumacija čokolade, slatkiša i sladoleda neće štetiti zdravlju vašeg mališana. To može biti problem samo ako postane redovito. Stoga, praznici ili jednodnevni izlet s bakom i djedom neće uništiti vaš trud, možda čak mogu pomoći da djeca nauče nešto više o "uravnoteženoj prehrani". Međutim, ako baka i djed nisu samo "povremene" dadilje, roditelji onda imaju problem.


2. BUDITE ISKRENI
Često je najbolji pristup iskren, otvoren i jasan razgovor o rutini hranjenja, o tome koju hranu smatrate prikladnom za vašu bebu/dijete, a koju ne. Započnite razgovor rano, puno prije nego li se bliži dan kada će čuvati vašu djecu. Uključite ih u vašu pripremu obroka kada ste svi zajedno, ako iz prve ruke vide čime i kako hranite djecu, to im može pomoći kasnije u pripremi.

3. PODIJELITE INFORMACIJE
Podijelite s njima informacije koje ste pročitali na internetu ili koje ste dobili od liječnika ili nutricionista. Možda će imati veći učinak na njih ako važne podatke o prehrani djece čuju od nekoga drugoga, a ne samo od vas.

4. SAMI PRIPREMITE HRANU
Pošaljite djecu baki i djedu s lunch paketom ili hranom koju ste napravili kod kuće. To vas može spasiti od stresa i brige. Nije uvijek praktično, ali barem ćete biti sigurni u to da dijete jede vaš obrok.

5. KOMPROMIS
Ako bake i djedovi i dalje inzistiraju na davanju određene hrane djeci, predložite im da to čine samo određene dane.

Možda će vas zanimati

Najnovije