Jedna od najtežih komplikacija dječjeg proljeva je dehidracija, stoga je važno čim prije oporaviti crijeva. Kako biste to uspješno napravili tijekom epizoda proljeva u djece potrebno je izbjegavati hranu koja pogoršava simptome i produljuje oporavak. Koja je to otkrivamo u nastavku...


1. Nefermentirani mliječni proizvodi
U slučaju intenzivnog proljeva poželjno je izbjegavati punomasno mlijeko. Razlog tome je, prema istraživanju provedenom na Sveučilištu u Kaliforniji, što sadrži laktozu i otežava probavu. Također, može pojačati plinove, proljev i nadutost. Umjesto toga, fermentirani mliječni proizvodi poput probiotičkog jogurta ne sadrže laktozu i mogu pomoći u obnovi crijevne flore.


2. Šljive
Neko voće, kao što je to slučaj sa šljivama, umjesto da ublaži proljev, može ga pogoršati. To je slučaj sa šljivama, pogotovo sušenim. Naime, koncentracija vlakana, sorbitola i polifenola u ovom voću ima laksativni učinak.

shutterstock_2162531049.jpg
Shutterstock Visoka koncentracija vlakana, sorbitola i polifenola u šljivama ima laksativni učinak

3. Citrusno voće
Uputno je izbjegavati citruse jer mogu iritirati sluznicu crijeva. Treba izbjegavati sokove naranče, limuna, grejpa, mandarine i drugih citrusa.

4. Sirovo i vlaknasto povrće i žitarice
Vlaknasta hrana čini stolicu mekšom i poboljšava rad crijeva. Idealno u situaciji kada dijete nema proljev. No u slučaju mekane stolice preporučljivo je izbjegavati brašno od cjelovitih žitarica, cjelovite žitarice, mekinje, mahunarke...

5. Hrana bogata FODMAP
Hrana s visokim udjelom FODMAP-a odnosi se na povrće, mliječne proizvode i voće koje je siromašno ugljikohidratima. Naime kratica FODMAP uključuje fermentabilne oligosaharide, disaharide (laktozu), monosaharide (fruktozu) i poliole (sorbitol i manitol).
Američka pedijatrijska udruga ističe da ih treba izbjegavati zato što se ne probavljaju dobro, a kada dospiju u debelo crijevo uzrokuju plinove, nadutost i proljev. Neke od ovih namirnica su jabuke, breskve, nektarine, lubenice, avokado, kruške, cvjetača, češnjak, luk, mahunarke, pistacije...

shutterstock_2147609391.jpg
Shutterstock Hrana s visokim udjelom FODMAP-a odnosi se na povrće, mliječne proizvode i voće koje je siromašno ugljikohidratima


6. Začinjena hrana
Može iritirati crijeva, povećati proizvodnju želučane kiseline i pogoršati proljev. Čili, jaki začini, ljuti umaci i začinjeni preljevi su zabranjeni.

7. Namirnice bogate šećerima
Šećer (saharoza) može pojačati simptome proljeva. Stoga djetetu nemojte davati čokolade, bombone, žvakaće gume, kolače, slastičarske proizvode, slatka pića, sirupe, džemove... Važno je čitati etikete proizvoda, jer mnogi imaju dodane šećere.

8. Pića s kofeinom
Stručnjaci na Medicinskom sveučilištu Michigan ističu da je kofein stimulans koji pojačava pokretljivost crijeva i može dovesti do proljeva. U tom smislu, pića kao što su kava, čaj i energetska pića mogu imati laksativni učinak.


9. Hrana koja napuhuje
U ovu skupinu spadaju fermentirajuće namirnice koje proizvode plinove poput mahunarki, slanutka, leće i graška. Cvjetača, brokula, luk, orašasti plodovi, prokulica, zelena salata i kupus također mogu pojačati proljev.

10. Prerađena i brza hrana
Namirnice koje čine ovu skupinu bogate su zasićenim mastima, natrijem i aditivima i mogu pogoršati proljev. Tu ubrajamo grickalice, pomfrit, hamburgere, prženu hranu, krafne, pizze...

shutterstock_1745914352.jpg
Shutterstock Prerađena i brza hrana mogu još više iritirati želudac djeteta