Osmogodišnja djevojčica iz Srbije bila je na odmoru s obitelji na grčkom poluotoku Sithonia kada je na popularnoj plaži nagazila na otrovnu ribu pauk. "Kćerkica je već sljedećeg dana bila dobro. Bili smo na plaži i kada je izlazila iz vode nagazila je u plićaku na tu ribu i počela je baš jako vrištati od bola. Nisam znao što se dogodilo, je li se porezala, nije mi bilo jasno zašto toliko vrišti. Pogledao sam nogu i isprao ju vodom. Bio je jedan dečko, spasioc na plaži i rekao nam da je to morski pauk, da stavimo nogu u vruću vodu”, ispričao je otac za srpsku televiziju TV Prva.

Vijest je, zapravo, prva objavila majka djevojčice u Facebook grupi “Grčka info” kako bi ostale roditelje upozorila na potencijalnu opasnost, a zatim su ju prenijeli mediji. “Želim objaviti jednu jako važnu informaciju, bez da unosim paniku! Moje dijete od 8,5 godina je prije dva dana u plićaku pri samom izlasku nagazilo na morskog pauka! Nagazila je desnom nogom ribu koja ima otrovne bodlje. Simptomi – snažna bol. Srećom je tu bio spasioc koji nam je savjetovao da ubodno mjesto stavimo u toplu vodu, koja u toj situaciji umanjuje bol i umanjuje djelovanje otrova. U apartmanu sam imala brufen (može bilo koji analgetik) i nešto protiv alergije. Navečer je noga otekla jer je u organizmu bilo toksina. Sve je u redu sada. Da vas ne plašim, nije čest slučaj. Doktor kaže jednom u mjesec dana, ali kod odraslih može izazvati infarkt", napisala je majka.

300806384_169459515615366_5885858384154561490_n.jpg
Instagram Djevojčica je na ribu nagazila na popularnoj plaži Trani Ammouda na grčkom poluotoku Sithonia

Morski pauk iz porodice paukovki (trachinidae) obitava i u našem moru u vodama s pjeskovitim dnom gdje leži napola ukopan u pijesak čekajući plijen. Najčešći je pauk bijelac, a pored njega u Jadranu žive još tri vrste iz obitelji paukovki, to su pauk žutac, mrkulj i crnac. Kupači obično nagaze na njega, a česte “žrtve” su i, kako piše dubrovnikportal.com ribari prilikom razvrstavanja ribe nakon ulova ili domaćice kod pripreme ribe za jelo. Otrovni aparat ribe pauk prosječne težine 0.15 kilograma sastoji se od 5-8 bodlji crne boje smještenih na leđnoj peraji i po jedne na svakom škržnom poklopcu. Njegov otrov djeluje na živčani i krvožilni sustav čovjeka. Nakon uboda najprije se javi jaka bol koja može trajati dosta dugo, čak i dvanaest sati. Nakon čega može uslijediti nesvjestica, povraćanje, lupanje srca i visoka temperatura, kao i drugi simptomi poremećaja u organizmu. Intenzitet tegoba će ovisiti o organizmu ubodene osobe i o veličini samog pauka. Nakon uboda pauka najbolje je brzo potražiti liječničku pomoć, no daleko od bilo kakve pomoći dovoljno je uroniti mjesto uboda u tekućinu temperature veće od 40 C° jer je otrov termolabilan.

shutterstock_1220201476.jpg
Shutterstock Otrov morskog pauka djeluje na živčani i krvožilni sustav čovjeka