Djeca mehanizam mokrenja uče kontrolirati u složenom procesu koji uključuje njihovo socijalno sazrijevanje, sazrijevanje genitalno-urinarnog sustava te samog fiziološkog procesa mokrenja.

Kako djeca odrastaju, sve više postaju svjesna društvenih normi. Dijete promatra odrasle osobe kako idu na wc, počinje shvaćati što je prikladno i oponašati ih.

Većina djece ne može u potpunosti kontrolirati mokraćni mjehur do navršene pete godine. Posve je normalno da se mlađa djeca ponekad noću pomokre u krevet, pa čak i da noću koriste pelene.

No, ponekad i djeca starija od pet godina još uvijek mokre u krevet. Enureza u djece starije od 5 godina, a da nije uzrokovana bolešću ili malformacijom organa, javlja se kod pet do 10 posto sedmogodišnjaka i jedan do dva posto adolescenata.

Mokrenje u krevet može biti posljedica obiteljskih gena, a češće se događa kod dječaka nego kod djevojčica. No, također, stres, poteškoće u razvoju, poremećaj pažnje, mogu biti okidači zbog kojih se mokrenje u krevet može čak i ponovno početi događati kod djece koja su prestala mokriti u krevet.

tužan dječak
Shutterstock 

Evo što savjetuju urolozi da poduzmete kako biste spriječili noćno mokrenje u krevet svog djeteta.

1. Pazite na količinu tekućine. Gazirana pića i pića koja u sebi sadrže kofein mogu izazvati mokrenje. Ograničite takva pića na najviše jedno na dan, i to samo ujutro. Pripazite da vaše dijete prestane piti tekućinu otprilike dva sata prije odlaska u krevet. Neka popije jedan mali gutljaj vode prije nego što legne u krevet, i to je to. Objasnite djetetu što pokušavate postići kako ne bi mislilo da ga kažnjavate.

2. Odvedite dijete u kupaonicu jednom ili dva puta prije spavanja i provjerite je li ispraznilo mjehur. Također, pripazite da redovito ide na wc tijekom dana.

3. Vodite dnevnik mokrenja u krevet. Pokušajte otkriti obrasce mokrenja u krevet tako što ćete u dnevnik zapisivati što je mališan jeo i pio tijekom dana, kada je pio, kada je išao spavati, u koliko se sati pomokrio i slično. Pokušajte shvatiti postoji li veza između mokrenja u krevet i nekih životnih situacija.

4. Ako dijete svake noći mokri u krevet otprilike u isto vrijeme, probudite ga prije nego što se pomokri krevet i odvedite na wc.

5. Budite ustrajni u pokušajima. Morate znati da djeca ne mogu naglo potpuno prestati mokriti u krevet. I ono što je najvažnije, nemojte biti ljuti na njih i kažnjavati ih zbog toga što su se popiškili. Tako ćete samo produbiti njihovu tjeskobu i osjećaj nelagode, a na kraju će to biti kontraproduktivno za sve.