Djeca imaju veći rizik za razvoj nealergijske astme ako im je otac bio izložen duhanskom dimu dok je odrastao. Još veći rizik za razvoj astme i sličnih plućnih bolesti imaju ako je otac aktivan pušač, potvrdio je internacionalni tim istraživača, piše The Guardian.

Transgeneracijski efekt

Istraživanje objavljeno u European Respiratory Journal, proveo je tim iz Australije, Velike Britanije i Šri Lanke, pokazalo je moguće postajanje transgeneracijskog efekta u kojem pušenje, čak i pasivno, može utjecati na dvije generacije u obitelji.

Djeca imaju rizik od 59% za razvoj nealergijske astme ako su im očevi bili izloženi pasivnom pušenju, a taj se rizik penje i na 72% ako su očevi bili izloženi pasivnom pušenju, a onda i sami počeli pušiti. Ovo je samo jedno od mnogih istraživanja koje je potvrdilo štetnost pušenja.

djevojčica ima astmu.jpg
Shutterstock 

Duhan utječe na produkciju spermija

Istraživanje je otkrilo kako se ovo posebno odnosi na dječake koji su pušenju bili izloženi do svoje petnaeste godine.

Epigenetičke promjene, odnosno promjene u ekspresiji gena, događaju se u dječakovim spolnim stanicama koje utječu na produkciju spermija. Te se stanice kod dječaka nastavljaju razvijati i nakon puberteta, iako su oni u tom periodu posebno osjetljivi pa duhanski dim tada ostavlja najveće posljedice.