Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NJIHOV SMIJEH JE ZARAZAN: 15 načina kako nasmijati svoju bebu

Nema ljepšeg osjećaja od radosti kada ugledate širok osmijeh na bebinom licu i kada čujete da se vaše maleno od srca smije.

 beba se smije Izvor: Shutterstock

Iako su male bebe premlade da bi ih nasmijale neke šale ili sadržaj s televizije, one će se nasmijati na smiješnu grimasu ili smiješan zvuk. Stručnjaci pretpostavljaju da je rano smijanje refleksno, ali, kako bebe rastu, smijeh postaje fizička reakcija na nešto ugodno, poput škakljanja. Bebe se glasno počinju smijati u dobi oko četiri mjeseca. Vjerujte, zauvijek ćete pamtiti trenutak kada se vaše dijete prvi put nasmijalo od srca.

I svaki put kada vidite svog mališana kako guguće i hihoće se, poželjet ćete ga nasmijati koliko god je to moguće. I, samo da znate, smijeh je odličan za razvoj beba, riječ je o prvim socijalnim i komunikacijskim vještinama, ali i o emotivnom razvoju, pa evo 15 najboljih načina kako nasmijati dijete da se smije cijelim tijelom.

1. Puhanje u trbuščić!

Ništa ne može nasmijati bebu kao dobro staro puhanje u trbuh pa prionite na posao. Za bolji učinak, dok bebu premotavate, upuhujte joj zrak izravno na kožu, a možete i ispuštati pritom smiješne zvukove. Kasnije prijeđite na ručice i nožice, može biti jednako učinkovito.

2. Dobar stari 'A buuu!'

Za klasični 'A buuu' potrebne su samo vaše ruke i sposobnost ispuštanja smiješnih zvukova te strpljenje da to uvijek radite iznova.

Bebi neće dosaditi da se sakrivate iza svojih dlanova pa iznenada pokažete lice, poviknuvši: 'A buuu'. Možete pokušati sakriti omiljene igračke iza pokrivača. Ova igra iznenađenja ne samo što izaziva smjieh nego i aktiviraju percepciju kod malene djece.

3. Eskimski poljupci

Bebica obožava provoditi vrijeme sa svojim roditeljima jednako kao što roditelji vole čuti bebin smijeh. Dodiri su uvijek dobrodošli pa zašto ne pokušate s eskimskim poljupcima, odnosno približite lice bebi pa je pomazite svojim nosom.

4. Škakljanje

Ova strategija učinkovita je na većini, i to u svakoj životnoj dobi. Ako nježno škakljate bebin trbuh, pazuhe, stopala itd., glasan je smijeh neizbježan. Neke su bebe škakljivije od drugih, ali vrijedi pokušati ako želite čuti djetetov očaravajući smijeh.

5. Uključite stariju djecu

Bebe imaju svoje zabavljače u starijoj braći i sestrama. Prirodno je da se voli smijati starijoj djeci ili braći i sestrama jer se znaju glupirati i raditi smiješne grimase.

6. Životinje

Kućni ljubimci mogu biti jednako smiješni kao i starija braća i sestre. Stavite bebu na mjesto gdje vas može gledati kako se igrate s kućnim ljubimcem. Dinamički pokreti poput valjanja, skakanja ili trčanja nasmijat će vašu bebu.

 mama se igra s bebom Izvor: Shutterstock

7. Pretvarajte se da jedete bebu!

Kad se pretvarate da grizete svoju bebu, ona uživa počinje se smijati. Možete 'grickati' stopala ili se pretvarati da mu žvačete ruke kao da je najslađi desert.

8. Igrajte se konjića

Stavite bebu na koljena kao na konjića pa je podižite gore-dolje. Možete sve začiniti dodatnim zvukovima.

9. Za male puzače

Ako beba puže, igrajte se potjere kao mačka i miš. Na dramatičan, ali nježan i siguran način počnite loviti dijete. Čim krenete u lov, bebica će se već smijati.

 tata nasmijava bebu Izvor: Shutterstock

10. Smiješne grimase

Ako želite nasmijati bebu, počnite se usavršavati u 'glupim' grimasama. Kako dijete već dobro poznaje vaše lice, kada se iskrivite u grimasu, to će je iznenaditi i nasmijati.

11. Pjevajte pjesmice

Bebe vole slušati glazbu, posebno ako su vesele i razigranog ritma. Pred djetetom dok pjevate, možete glumiti, ispuštati smiješne zvukove, raditi grimase. Nasmijat ćete bebu, sigurno.

12. Poskakivanje na krevetu

Stavite bebu da leži na krevetu. Lagano protresite krevet tako da madrac poskakuje gore-dolje. Vaše će dijete obožavati osjećaj da se giba na madracu i počet će se smijati.

13. Glupi zvukovi

Djeci su zvukovi jako zabavni. Možete ispuštati šumove kako biste vidjeli kako će vaša beba reagirati. Eksperimentirajte stvarajući zvukove različitim ​​predmetima, poput šuškanja papira ili zveckanjem žličicama.

14. Pretvarajte se da ste sapleli ili pali!

Dakle, bebe, pogotovo malo starije, iz nekog razloga, vole kad vas vide da radite smiješne stvari. Pretvarajte se da ste se slučajno zabili u zid ili sapleli o tepih.

15. Smijte se s bebom

Nema razloga da se svi ne smiju. Bebe, općenito, oponašaju ono što vide. Kad se vi od srca nasmijete, nasmijat će se i vaša beba. Međutim, ako se beba prva nasmije, nasmijte se i vi s njom.

Uljepšajte si dan bebinim smijanjem.

Možda će vas zanimati

Najnovije