Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOJA JE HRANA NAJBOLJA ZA RAZVOJ DJEČJEG MOZGA? Ovih 5 namirnica olakšat će učenje vašem školarcu

Ono ste što jedete, posebno do druge godine života. Evo kako možete biti sigurni da vaš klinac dobiva sve što mu je potrebno za rast i razvoj mozga

 Koja je hrana najbolja za razvoj dječjeg mozga? Izvor: Shutterstock

Sigurno znate da vaše dijete treba cjelovitu prehranu kako bi raslo i razvijalo se, ali znate li što treba jesti kako bi mu se razvio mozak? ‘Prvih 1000 dana, 2 godine, najvažnije je za razvoj djetetova mozga’ rekla je  Molly Schoo, nutricionistkinja za djecu. Nakon prvih šest mjeseci, kada je dijete uglavnom na mlijeku, važno je početi razmišljati o tome kako u djetetovu prehranu integrirati važne nutrijente.

1. PROTEINI

Potrebni su kako bi se izgradila struktura i veličina mozga. Neurotransmiteri, koji šalju informacije drugim dijelovima mozga i kazuju tijelu što da radi također su izgrađeni od proteina. Grah i leća, meso, kozje mlijeko, sir, jogurt, jaja, orašasti plodovi i sjemenke visoko su obogaćeni proteinima.

2. CINK

Potreban je kako bi tijelo razgradilo ugljikohidrate, proteine i masti, kako bi se ojačao imunitet, ali pomaže u rastu i obnavljanju oštećenih stanica. Grah, leća, kravlje mlijeko, jogurt, sir, orašasti plodovi i sjemenke, školjke i morski plodovi bogati su cinkom.

 shutterstock_180421289.jpg
Školjke i morski plodovi bogati su cinkom
Izvor: Shutterstock

3. MASTI 

Više od polovice mozga sastoji se od masti, koje pomažu izgraditi veze između neurona i živčanog sustava te štite moždane stanice od oštećenja. Namirnice bogate zdravim mastima su avokado, orašasti plodovi i sjemenke te losos.

4. ŽELJEZO

Potrebno je jer prenosi kisik tijelom i proizvodi crvena krvna zrnca. Namirnice bogate željezom su crveno meso, životinjske iznutrice, špinat, mahunarke i orašasti plodovi.

5. KOLIN

Važan tijekom trudnoće i dojenja jer pomaže razvoju pamćenja pa se posebno preporučuje trudnicama i dojiljama. No najnovija istraživanja su pokazala kako je kolin važan za razvoj mozga djece do 3. godine života. Sadrže ga jaja, soja, pileća prsa, brokula, kvinoja, riba i morski plodovi.

Iako su hrana i hranjivi sastojci koje vaša dojenčad i djeca jedu važni za razvoj mozga, također je važna atmosfera u kojoj jedu. 'Možete servirati zdravu hranu, ali ako dijete tjerate da jede, ono neće imati sav benefit od hranjenja', kaže nutricionistkinja Schoo. 'Nikad dijete nemojte hraniti na silu niti hranu koristiti kao kaznu ili nagradu za dobro ponašanje.'

Najnovije