Kad kažemo sve mame, naravno da mislimo samo na većinu. Sigurno postoje i majke koje upravo vole tih pet stvari koje ovdje nabrajamo. I one imaju naše divljenje. Unatoč tome, izdvojili smo neke stvari koje većina majki mora činiti, a često u tome ne uživaju jer su jednostavno naporne. Evo nekoliko primjera:

1. Roditeljski sastanci u vrtićima i školama

Započinje u vrtiću. Čučiš na malim vrtićkim stolcima, trudiš se zaista, smješkaš se dok ti naporna majka X ili nadobudan tata Y počnu postavljati nevjerojatna pitanja: "Treba li im dječja krema za sunčanje u prosincu?". Ni u školi nije bolje, princip ostaje isti. Mala utjeha samo je kava ili pivo s majkom istomišljenicom nakon toga.

2. Pečenje kolača

To je tako lijepo - u miru i veselju miješamo sastojke, mijesimo tijesto, radimo kolače i na kraju svi radosno jedu rezultat našeg zajedničkog truda. U stvarnosti se često odvije posve drukčiji scenarij. Djeca nakon otprilike pet minuta od početka ove avanture ili kratkog držanja miksera, postaju umorna, ne žele više gnječiti tijesto, a u kuhinji ima više brašna po podu i posvuda nego što smo ga stavili u kolač. Rezultat: kuhinju treba kompletno očistiti,  plus grč u želucu. Jednostavnije je otići u slastičarnicu, tamo pojesti gotove kolače i njima ostaviti nered. Ili bar kupiti gotov biskvit.

sto majke potajno ne vole
, Image: 444044795, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Caia Image

3. Posjeti lunaparku

Svi žele tisuću i prvi put na vlakić i gusjenicu i stvarno je sve to zabavno prvih 30 minuta, a onda postane naporno. Iz džepa vam u trenu izbiju hrpu eura i ako kažete da je vrijeme da se ide kući, svi cvile i plaču. 

4. Tečaj plivanja

Super je da djeca uče plivati prije svega zbog vlastite sigurnosti. U tom su smislu satovi plivanja naravno apsolutno korisni. Nema sumnje. Ali tom rečenicom često i završava entuzijazam. Skidanje, oblačenje, sušenje i preznojavanje. Sigurno ste se zapitali zašto je u bazenima uvijek tako vruće. I onda isto mučenje sljedeći tjedan. Na sreću, i to na kraju završi.

5. Ostale majke

Iskreno, najgore su dosadne majke koje zaista znaju sve o svemu. Imaju najbolje savjete, kažnjavaju vas upitnim pogledom ako ste izrekli neku alternativnu misao i, naravno, sve rade najbolje čak i kad peku kolače. Ili još gore. Na roditeljskim večerima postavljaju super suvišna pitanja, muče nas protokolima i kritiziraju da niste dovoljno osušili kosu djetetu nakon tečaja plivanja.

shutterstock_11316961.jpg
Shutterstock Najgore su dosadne majke koje zaista znaju sve o svemu

Tekst: M.B.