Ako ste pokušali zatrudnjeti ili ste rodili nakon 35. godine, vjerojatno ste dobro upoznati s neželjenim kritikama i komentarima o vašoj dobi, od toga da vas je medicinsko osoblje označilo kao "gerijatrijsku", odnosno "visokorizičnu" trudnoću do ljudi u vašoj okolini koji su zabrinuti kako ćete "tako stari" trčati za djetetom do toga hoćete li doživjeti važne događaje u životu vašeg djeteta.

Vjerojatno ste čuli sve, a dvije TikTok mame odlučile su slaviti "stare mame" - znate, one koje su u postporođajnoj i perimenopauzi u isto vrijeme.

Mame Stuart Brazell i Selah Victor na TikToku razgovaraju o životu "starih mama", a njihovi videi su urnebesan, iskren podsjetnik da ne postoji "pravi" vremenski okvir za rađanje djece, čak i ako vas društvo posramljuje jer radite stvari u vlastito vrijeme.

Naša generacija ima djecu u srednjoj školi, a mi dojimo bebe

"Mi smo stare mame", šale se. "Jedva čekamo da prestanemo dojiti... kako bismo mogle dobiti botoks!" 

"Mi smo stare mame. Imat ću 60 godina kad moje dijete završi srednju školu", rekla je Brazell. 

"Svaki test koji sam imala tijekom trudnoće bio je označen kao 'visokorizičan' i 'gerijatrijski'."

"Naši prijatelji iz srednje škole imaju djecu u srednjoj školi."

"Iživjele smo se u svojim dvadesetima, ali nema dokaza." (Ah, blagoslovljeni dani života prije pametnih telefona!)

"Živjele smo svoje živote, a sada živimo za svoju djecu."

"Kada nosimo bebu, ne možemo hodati tri dana", kaže Victor, preuveličavajući ozljedu leđa od hodanja s djetetom na prsima.

O tome da imaju djecu u četrdesetima, Brazell kaže: "Većina naših prijatelja iz srednje škole ima djecu u srednjoj školi, a mi ovdje dojimo dojenčad. Oboje ćemo imati 60 godina kad naš zadnji završi srednju školu!"

Nakon što je video postao viralan, naime ima više od dva milijuna pregleda, mnoge starije mame ostavile su komentare i podijelile svoja iskustva.

"Mi smo stare mame, čekala sam da imam djecu dok si ih nisam mogla priuštiti", napisala je jedna osoba. Druga se složila te dodala: "Moja kći ima sve, jer si to sada mogu priuštiti."

Drugi komentar naglasio je sposobnost davanja prioriteta mališanima nakon uživanja u velikom životnom iskustvu: "Mi smo stare mame. Ostvarila sam karijeru i proputovala svijet. Sada mogu priuštiti svojoj djeci sjajna iskustva i odmore diljem svijeta."

Drugi su se žalili zbog hormonalnih promjena, pišući, "mi smo stare mame, prolazimo kroz postporođajno razdoblje i perimenopauzu u isto vrijeme."

Prosječna dob žena pri rođenju prvog djeteta povećala se na 29,4 godine

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna dob prvorotkinja povećala se u EU: u 2013. iznosila je 28,8 godina, nakon čega je kontinuirano rasla te u 2019. dosegnula 29,4 godine. Porast prosječne dobi žena pri rođenju prvog djeteta zabilježen je u svim državama članicama u razdoblju od 2001. do 2019. Najveći porast od oko 4 godine imale su Estonija i Litva, dok su najmanji porast od oko 1 godine imale Francuska i Švedska. U 2019. najveću dob prvorotkinja (30 godina i više) imale su Italija (31,3 godine), Španjolska i Luksemburg (31,1 svaka), Irska (30,7), Grčka (30,6), Nizozemska (30,1) i Cipar (30,0). S druge strane, najmanju dob prvorotkinja imale su Bugarska (26,3 godine), Rumunjska (26,9), Slovačka (27,2), Letonija (27,3) i Poljska (27,6).

Udio žena koje su rodile s više od 40 godina više se nego udvostručio

DZS je analizirao i kretanje fertiliteta, promatranjem udjela živorođene djece koje su rodile majke s više od 40 godina u ukupnom broju živorođene djece u jednoj godini. Taj se udio u EU više nego udvostručio u razdoblju od 2001. do 2019., s 2,4 % u 2001. na 5,4 % u 2019, pri čemu je porast zabilježen u svim državama članicama. U 2019. najveći udio žena koje su rodile s više od 40 godina imale su Španjolska (10 % od ukupnog broja živorođene djece), Italija (8,9 %), Grčka (8,4 %), Irska (7,9 %) i Portugal (7,8 %). Najmanji udio žena koje su rodile s više od 40 godina imale su Rumunjska i Slovačka (3,2 % svaka).