7 koraka koje treba da upotrijebite kada vaše dijete ima izljev bijesa

Ako prepoznate i priznate djetetove emocije moći ćete umiriti dijete koje ima izljev bijesa.

Shutterstock Savjet Marije Montessori što napraviti kad dijete pogriješi

Jedan aspekt odgoja otporne djece jest naučiti ih kako se nositi s vlastitim emocijama tijekom neugodnih ili stresnih situacija. Svaki roditelj barem jednom će se susresti s neugodnim izljevom bijesa djeteta, a psihologinja Aliza Pressman tvrdi da na takve situacije treba gledati kao na priliku za koregulaciju s djetetom.

"Dijelite osjećaj smirenosti sa svojim djetetom. Tako ga polako učite kako da samo regulira svoje emocije", izjavila je i podijelila sedam koraka koregulacije koje možete slijediti u situacijama kada je dijete uznemireno.

Dišite

Duboko udahnite kroz nos i izdahnite.

Priznajte

Postavite si pitanje što vam ovaj trenutak donosi. Mislite li da ćete zbog dječjeg izljeva bijesa loše izgledati pred drugima ili da će vas osuđivati? Zastanite i pokušajte identificirati korijen svoje frustracije.

Opustite se

Možda razmišljate o tome kako će ova situacija utjecati na budućnost ili se pokušavate sjetiti kako ste se nosili sa sličnim situacijama u prošlosti. Ključno je da prestanete razmišljati o prošlosti ili budućnosti, opustite se i prepustite sadašnjosti.

Procijenite

Zatim procijenite svoje stanje i stanje uma svog djeteta. Je li ono mirno, znatiželjno ili izbezumljeno?

Uočite

"Promatrajte što se događa u vašem tijelu i što se događa u tijelu vašeg djeteta. Provjerite dah i otkucaje srca. Također, obratite pozornost na govor tijela vašeg djeteta", kaže Pressman.

Povežite se

Dajte djetetu, verbalno ili svojim tijelom, do znanja da ga vidite i da vam je stalo do njegovih osjećaja. Potvrda osjećaja može smiriti njegov živčani sustav.

Uključite se

Sada, kada ste u mirnom stanju uma, donesite odluku o tome kako reagirati. Ako vaše dijete viče, smireno mu recite da se smiri. Vaš cilj je umiriti djetetove emocije, a istovremeno postaviti čvrstu granicu o tome što je, a što nije prikladno ponašanje.

izvor: index.hr