5 najčešćih, ali neistinitih mitova o roditeljstvu koje čujemo svaki dan

Roditelji iz straha da ne razmaze ili povrijede svoje dijete znaju postaviti prečvrste granice ili ih, suprotno tome, gotovo izostaviti. Isto tako, važno je da roditelji svoja očekivanja usklade sa stvarnim sposobnostima djeteta u određe

Shutterstock

Roditeljstvo je nevjerojatno putovanje, ispunjeno radošću, izazovima i ogromnom količinom savjeta dobronamjernih prijatelja, obitelji, a ponekad čak i stranaca.

Iako su neke smjernice korisne, neke nisu. Portal Times of India sastavio je popis uobičajenih mitova i loših savjeta vezanih za roditeljstvo.

1. Roditelji mogu spavati kad i djeca

Ovaj savjet mogao bi zvučati kao san, ali u stvarnosti je često nepraktičan. Bebe imaju nepredvidive obrasce spavanja, a roditelji imaju odgovornosti osim nadoknađivanja sna. Odvajanje vremena za brigu o sebi, druženje i osobne hobije ključno je za održavanje zdrave ravnoteže.

2. Nošenje bebe će je razmaziti

Dojenčadi je potrebna ljubav i sigurnost. Redovito držanje jača privrženost roditelja i djeteta, stvarajući emocionalni i društveni razvoj. Dakle, držanje naše bebe neće je razmaziti.

3. Roditelji ne smiju djeci dopuštati da donose odluke

Ovaj savjet temelji se na strahu da će djeca napraviti loše odluke i uništiti svoje živote. Međutim, ona moraju naučiti kako kritički razmišljati, odvagnuti prednosti i nedostatke te preuzeti odgovornost za svoje postupke.

4. Roditelji s djecom ne trebaju pričati o stvarima za odrasle

Ovaj se mit temelji na nadi da će mladi odrasli izbjegavati ove teme ako im nisu izloženi. Međutim, oni su znatiželjni i pod utjecajem svojih vršnjaka, medija i interneta. Roditelji ne bi trebali bježati od ovih tema, već započeti iskrene i otvorene razgovore sa svojim tinejdžerima.

5. Pohvale hrane ego

Ovaj mit temelji se na uvjerenju da tinejdžeri trebaju biti ponizni i skromni te da će ih previše pohvala učiniti arogantnima i dati im previše prava. Međutim, tinejdžeri trebaju biti cijenjeni, posebno u vrijeme kada se bore s problemima samopoštovanja i identiteta.

izvor: index.hr