ON JE PRVA BEBA IZ EPRUVETE U JUGOSLAVIJI: Dječak rođen u Zagrebu uskoro slavi 40. rođendan

Robert Veriga je rođen 1983. kao prvo dijete u Hrvatskoj i sedmo u svijetu nakon zahvata medicinski potpomognute oplodnje

Facebook Prva beba iz epruvete u Jugoslaviji ima 40 godina

Sada već davne 1978. rođeno je prvo dijete začeto izvantjelesnom oplodnjom. Riječ je o Louise Joy Brown koja se rodila u općoj bolnici u britanskom Oldhamu. Ubrzo nakon toga i u bivšoj Jugoslaviji je izveden identičan postupak tjelesne oplodnje koji je vodio dr. Velimir Šimunić, pionir medicinski potpomognute oplodnje u Hrvatskoj. Zahvaljujući njemu u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj na svijet je 23. listopada 1983. stigao Robert Veriga kojeg su njegovi roditelji Dragica i Josip Veriga punih šest godina bezuspješno pokušavali dobiti.

"Istina, bila je to velika atrakcija u to vrijeme, ali i veliko postignuće jer smo slijedili postignuća naprednog svijeta u skromnijim uvjetima. Petrova bolnica i tada je imala vrlo dobre rezultate u liječenju neplodnosti, no ovo se dogodilo pomalo neočekivano i bez potpore vlasti, baš kao rezultat rada nas u bolnici, pa je izazvalo dosta pažnje. Morate znate da je uspješnost takvih postupaka i u svijetu tada bila oko 5 posto, dok je danas, zahvaljujući modernoj tehnologiji i unapređenju postupka oko 55 do 65 posto kod tako mladih žena kao što je tada bila Robertova mama Dragica", objasnio je jednom prilikom prof. dr. Šimunić.

Roda  Novinski članak iz 1983. o Robertovom rođenju

Robert, koji uskoro slavi 40. rođendan, je za 24 sata prije nekoliko godina ispričao kako se nikada nije osjećao drugačije od svojih vršnjaka. U mladosti je u slobodno vrijeme volio svirati gitaru, fotografirati ili igrati stolni tenis u garaži s prijateljima. U osnovnoj školi nekoliko godina trenirao je taekwondo i košarku. Bio je 'lumen' za matematiku i fiziku pa je iz tih predmeta bio i na natjecanjima. Veliki je ljubitelj životinja, pa je jednom još u vrtiću donio doma puža kojeg je danima čuvao u kutiji za cipele.