STATISTIKE SU POKAZALE: Mame koje su opterećene kućanskim poslovima imaju nezadovoljniju djecu

Želite da uvijek sve bude na mjestu, ali donosi li ti vašoj djeci neki boljitak?

Shutterstock

Postoji li roditelj kojeg nikad nije zapekla savjest jer provodi previše vremena na poslu pa mu za djecu, nakon svih obaveza u kući i izvan nje, ostaje možda sat vremena na dan. Ili, onaj koji ne može sebi oprostiti što nije bi prisutan na priredbi u vrtiću ili prvoj nogomentoj utakmici. I tada se pojavljuje strah da svojim odsustvom djeci ostavljate trajne ožiljke i ružne uspomene.

Većina istraživanja na ovu temu bavila se time kako posao majke utječe na djecu i dugo se smatralo da je presudno vrijeme koje ona provede na radnome mjestu. Međutim, nedavno je provedeno istraživanje koje je uzelo u obzir oba roditelja, ali i njihove unutarnje motive i stavove prema poslu i obitelji, koliko vrednuju posao u odnosu na obitelj, kakvo je vrijeme koje provode s djecom, koliko su emotivno predani poslu.

Statistike su pokazale da je emocionalno zdravlje dece bolje u onim obiteljima gdje oba roditelja obitelj stavljaju na prvo mjesto, bez obzira na vrijeme provedeno na radnom mjestu. Otkriveno je da su djeca bila zadovoljnija i da su zdravije odrastala s roditeljima koji na posao gledaju kao na izazov, priliku da budu kreativni, čak i kao na uživanje. I, logično, pokazalo se da su djeca roditelja, koji su fizički bili više dostupni (više radili kod kuće) boljeg emocionalnog zdravlja.

Shutterstock 

S druge strane, djeca očeva, koji su previše okrenuti karijeri, imala su više problema u ponašanju. Međutim, ako su ti očevi ujedno i zadovoljni i ispunjeni na poslu, to pozitivno utječe na djecu i njihovo ponašanje.

A što se tiče mama, i tu je bilo nekih zanimljivijih rezultata. Naime, one majke koje na poslu imaju veću kontrolu nad svojim vremenom i načinom rada, imaju i emocionalno zdraviju decu.

Nadalje, a mame koje bi više vremena posvetile sebi, bilo za opuštanje ili brigu o sebi, makar to značilo manje sati provedenih s djecom, nisu time utjecale na razvoj lošeg ponašanja kod djece. S druge strane, one mame koje bi s posla dolazile i odmah obavljale kućanske poslove, u njihovim su obiteljima zabilježeni problem u ponašanju djece.

Dakle, ovo je istraživanje pokazalo ono što smo već znali – ako je mama sretna, i djeca su sretna. Važno je da vrijeme koje provodite s djecom bude kvalitetno i da im budete u potpunosti posvećeni.