ŠTO KAD DIJETE ŽELI SAMO MAMI? Riječ je o uobičajenoj razvojnoj pojavi kojoj možete doskočiti na nekoliko načina

Neka djeca vjeruju kako nitko ne radi tako dobar sendvič, nitko ne zna vezati vezice ni odjenuti im jaknu tako dobro kao njihova mama.

Shutterstock

Mama je, uz tatu, najvažnija osoba u djetetovom životu, ali u prvim je godinama ipak ona ta koja u većini slučajeva zadovoljava osnovne djetetove potrebe.Djeca je, stoga, vole počastiti velikom pozornošću, koja u stresnim situacijama može pomalo i frustrirati ne samo mamu, već i zanemarenog tatu. Autorice priručnika Što očekivati u drugoj i trećoj godini savjetuju kako se postaviti u ovoj situaciji.

Mame ne bi trebale prisvajati sve zabavne poslove

Privrženost majci uobičajena je pojava u djetetovu odrastanju, ali ona ne znači da je otac manje sposoban u odgoju ili da se manje sviđa svom djetetu. Važno je da tata ostane smiren i strpljiv u ovom periodu. Iako mama može potajno uživati u ovom scenariju, ne bi trebala isključivati tatu iz odgoja i tvrditi da je lakše da ona sve odradi sama jer dijete tako više voli. Dijete tako dobiva potvrdu da mama zaista jest najbolja i da samo ona zna što mu treba.

Također, mame ne bi trebale prisvajati sve zabavne poslove oko djece, a tati ostavljati one manje zanimljive kao što su rezanje noktiju ili umivanje nakon ručka jer tako se sigurno neće otvoriti put ka stvaranju simpatija prema tati.

Shutterstock 

Odmaknite se i dajte im vrijeme za zbližavanje

S vremena na vrijem, izađite iz djetetova okruženja i potaknite ga na zbližavanje s tatom. Dijete će lakše prihvatiti promjenu ako ste izvan kuće. Kada ostavite dijete s tatom, ne pokazujte zabrinutost, ne zivkajte svako malo i pustite tati da bude tata svom djetetu.

Djetetov će tata neke stvari raditi drugačije od mame i to treba prihvatiti i dati mu povjerenje. Ako sumnjate u tatine odluke, dijete će to osjetiti i samo će početi sumnjati da tata ne radi dobar posao. Što je više moguće, stanite na tatinu stranu kad se prepire s djetetom da biste mu pokazali kako su mama i tata tim, jednako važni za dijete.

Dajte podršku tati koji se u ovim situacijama može osjećati prilično zanemareno i tužno. Suosjećajte s njim i pohvalite njegov trud da bude prisutan i prihvati ovu situaciju u kojoj dijete nenamjerno, ali netaktički odbija njegovo prisustvo. Podsjetite ga da je riječ o fazi te da je lako moguće da će se, u predškolskoj dobi, dijete puno više okrenuti njemu.