Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Malim trikovima doskočite zahtjevnim dječjim nepcima

Djeca jednostavno nisu uvijek raspoložena pojesti sve što stavite na stol, a neke zdrave zalogaje ponekad morate 'umotati' u njima prihvatljive okuse. Kako onda malim izbirljivcima doskočiti?

 djeca i mama jedu

Kada je prehrana djece u pitanju, mame i tate imaju mnogo nedoumica. Jedu li previše ili premalo, što bi trebali jesti i kada, kakve namirnice birati.... samo su neke od dilema. Pripremili smo odgovore na neka pitanja i savjete o prehrani mališana koji će svakoj mami i tati olakšati život.

Koliko obroka dnevno dijete treba imati?

Djeca do 10-te godine života trebala bi imati pet obroka dnevno kako bi se osigurala potrebna glukoza nepohodna za rad mozga i živčanog sustava. Dnevni unos hrane treba raspodijeliti na 4 - 5 manjih obroka: to je bolje nego dva ili tri  velika. Pri tome valja imati na umu da se doručak ne smije zanemarivati. On bi trebao osigurati 30 % ukupnog dnevnog kalorijskog unosa. Važno je da djeca jedu raznovrsne namirnice.

Savjet više: poigravajte se kod pripreme obroka, budite maštoviti, koristite sezonske namirnice različitih boja kako bi se djeca naučila na raznovrsnost. Evo super recepta za tacose s povrćem i finim preljevom koji će zadovoljiti i najizbirljivija nepca.

 doručak

Moje dijete ne voli jesti ujutro. Što da radim?

Doručak je posebice važan obrok za djecu te treba birnuti da bude zdrav i energetski izbalansiran. Dokazano je da doručak utječe na bolje ponašanje u školi i izvan nje i smanjuje sklonost debljanju. Zajutrak i doručak trebali bi sadržavati dovoljne količine ugljikohidrata, proteina, vlakana i pametan odabir masnoća.  Dječja prehrana ne smije biti siromašna mastima jer su one izuzetno važne za oblikovanje mozga i brojnih stanica u tijelu.

Prijedlog doručka: tostirano integralno pecivo s rajčicom i Podravka pilećom paštetom začinjeno sa žličicom maslinovog ulja ili integralne žitarice s jogurtom i voćem. Čaša svježe cijeđenog soka od naranče.

Moje dijete se stalno igra sa hranom. Što učiniti?

Brljanje po tanjuru u prve dvije godine djetetova života sasvim je normalna pojava. Djeca žele shvatiti zašto se grašak kotrlja po tanjuru, koliko je mekan pire od krumpira, koliko se savijaju rezanci i koliko je tvrd krumpir. Poštedite si živce: kupite velike podbradnike i stavite na stoljnjak jednu krpu. Imaju li četverogodišnja ili petogodišnja djeca još uvijek ruke u tanjuru, tu više nema govora o želji za otkrivanjem novih stvari. Brljanje po tanjuru dolazi u slučaju da je dijete sito, iz dosade ili želje za provokacijom. Ovdje morate biti dosljedni: “Gotov si i ne želiš više jesti? Skloni tanjur i smiješ ustati!”

Savjet više: poigravanju s hranom možete doskočiti pripremajući i servirajući djeci hranu kao zaimljive malo zalogaje. Maštoviti kanape zalogaji od Podravka paštete, jaja i povrća oduševit će svakog klinca i klincezu.

Moje dijete obožava grickalice. Kako da tome stanem na kraj?   

Najgore što možete učinit je djeci zabranjivati neku hranu. Važno je osvijestiti djetetu prednosti zdravih obroka te je važno da dijete jede redovito i raznovrsno.  Na raznim druženjim, rođendanima, školskim okupljanjma djeca vole posegnuti za malim, slasnim grickalicama i to je neizbježno. A što vi možete učiniti. Za  takve prigode, ali i za svaki dan, djeci pripremiti male zalogaje iz kućne radinosti. Na primjer, mirsne slasne domaće pogačice s Podravka paštetom, panirani trokutići s Podravka paštetom i mozzarelom ili lisnati štapići punjeni Podravka  paštetom.

Najviše a

Vrlo vam je važno da se djeca pridržavaju pravila prehrane koja ste osmislili i za koja mislite da su najbolja za vašu djecu. Zabranjujete nezdravo, preferirate isključivo zdravo, ono što je na tanjuru mora se pojesti... Vrlo je pohvalno nastojati da djeca znaju pravila i da se jede zdravo, no djeca su djeca i važno je da ponekad i vi i oni „zgriješe“. Bilo bi dobro da se malo opustite...

Najviše b   

Vi ste tip opuštenog roditelja i dozvoljavate djeci da biraju ono što želi jesti i okuse koje žele probati. Pripremu obroka podređujete tome, niste skloni pitanje obroka dizati na višu razinu. To nije loše, no kako u svemu, tako i u prehrani, važno je da se neka pravila poštuju. Bilo bi dobro da neka pravila ipak uvedete...

Najviše c

Vi ste tip roditelja koji pokušava balansirati između pravila i želja djeteta. Svjesni ste važnosti pravilne prehrane, ali i isto tako želje djeteta da isprobava hranu i napitke koja i nisu zdravi. Zamka u koju možete upasti je da hranu koristite kao predmet podmićivanja djeteta. Bilo bi dobro to izbjeći.

Sadržaj donosimo u suradnji s Podravka paštetama savršenim izborom za maštovite obiteljske obroke. Blagog i ugodnog su okusa, biranih sastojaka i visoke kvalitete, bez konzervansa, aroma i pojačivača okusa.

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije