Roditelji ponekad miješaju imena svoje djece, u smislu da jedno dijete zovu imenom drugog. To neke zabrinjava, ali nije nužno razlog za zabrinutost. Dr. Samantha Defler, profesorica psihologije na koledžu York u Pennsylvaniji, kaže da je to "kognitivno zaostajanje" koje je "prirodno i vrlo uobičajeno".

Ranije je istaknula kako se majkama češće događa da brkaju imena svojoj djeci, a nešto ranije je provela istraživanje na 1700 ispitanika, gdje je utvrdila da je više od polovice sudionika doživjelo da ih netko naziva pogrešnim imenom, a u 95 posto slučajeva to je bio član obitelji.

"Radila sam na ovoj studiji prije nego što sam dobila djecu. Sad kad sam majka, radim istu grešku u miješanju imena kao i moja majka", rekla je za Goodhousekeeping.

Najčešće se koriste imena iz iste obitelji

Prof. Defler objašnjava da mozak pohranjuje informacije poput mapa na računalima, pa je miješanje imena djece poput otvaranja pogrešne datoteke u mapi.

"Otkrili smo da se miješanje imena najčešće događa unutar kategorije, pa se koriste imena iz iste skupine. Bilo bi čudno da je majka svoje dijete nazvala po nekome tko nije član obitelji", objasnila je.

Znanstvenici otkrivaju zašto mame često brkaju imena svoje djece
Shutterstock 

No, ne trebate brinuti jer trenutačno brkanje imena nije nužno znak pada kognitivnih funkcija, uvjerava prof. psihijatrije na Sveučilištu Vermont, dr. Julie Dumas. Štoviše, ističe da je to najčešće znak stresa.

"Kada ste u žurbi, pod stresom ili obavljate više zadataka istovremeno kao multitasking, oslanjate se na automatske odgovore da vam isporuče informacije koje su vam potrebne - u ovom slučaju ime vašeg djeteta", kaže dr. Duma, dodajući da je razlog za brigu samo se pojave i drugi problemi s pamćenjem.

U većini slučajeva miješanje imena djece samo je znak da morate malo usporiti i usredotočiti se na to s kim razgovarate kako biste koristili pravo ime.