Neki roditelji možda misle da se njihova djeca osjećaju voljenima zbog onoga što im govore, rade ili kupuju. No, istraživanje koje je proveo obiteljski savjetnik i poznati autor knjige "Pet jezika ljubavi", Gary Chapman, sugerira nešto drugačije.

Chapman je otkrio da je 90 posto ispitane djece reklo da su se osjećali voljenima kada su se njihovi roditelji igrali s njima. Anketirana starija djeca rekla su da su se osjećala voljenijima u danima kada su im roditelji pokazivali više topline, pohvale i ljubavi, čak i ako su u tom trenutku bili u sukobu.

Kako bi pomogli djeci da se osjećaju voljeno, roditelji bi trebali planirati vrijeme za igru, piše ClickOnDetroit. Zajedničko igranje moglo bi roditeljima pomoći da se bolje povežu sa svojom djecom. Također, trebali bi imati na umu da aktivno slušaju svoju djecu i posvete im potpunu pozornost kada im se obraćaju.

Što bi roditelji trebali učiniti kako bi se njihova djeca osjećala voljeno
Shutterstock 

Osim toga, grljenje potiče oslobađanje oksitocina, hormona koji je povezan s ljubavlju. Stvaranje posebne rutine također može učiniti da se djeca osjećaju voljeno. Rutina može biti jednostavna poput pravljenja palačinki svake subote ujutro ili plesanja uz njihovu omiljenu pjesmu.

Ljubav pozitivno utječe na djetetov razvoj i mentalno zdravlje

Istraživanja također pokazuju da osjećaj voljenosti pozitivno utječe na djetetov razvoj i mentalno zdravlje. 2010. godine istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Duke otkrili su da bebe s vrlo nježnim i pažljivim majkama odrastaju u sretnije, otpornije i manje zabrinute odrasle osobe.

U istraživanju je sudjelovalo oko 500 ljudi koji su praćeni od dojenčadi do svoje tridesete godine. Kada su bebe imale osam mjeseci, psiholozi su promatrali interakciju njihovih majki s njima dok su radile nekoliko testova razvoja.

Psiholozi su majčinu privrženost i pažnju ocijenili na ljestvici od pet stupnjeva, u rasponu od "negativnog" do "ekstravagantnog". Gotovo 10 posto majki pokazalo je nisku razinu privrženosti, 85 posto pokazalo je normalnu količinu privrženosti, a oko šest posto pokazalo je visoku razinu privrženosti.

Zatim, 30 godina kasnije, te su iste osobe bile intervjuirane o svom emocionalnom zdravlju. Odrasle osobe čije su majke pokazivale "ekstravagantnu" ljubav bile su mnogo manje pod stresom od ostalih. Istraživači uključeni u ovu studiju zaključili su da bi za ovaj učinak mogao biti odgovoran hormon oksitocin.

izvor: index.hr