Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 ključnih stvari za jačanje djetetova samopoštovanja!

Pohvala djeteta vrlo je važna za jačanje djetetova samopoštovanja, no pripazite da kod pohvala budete konstruktivni

Ohrabrivanjem i poticanjem dječje kreativnosti, ne samo da ćemo pomoći djetetu da se osjeća bolje u vlastitoj koži, već ćemo mu povećati šanse za uspjeh. Istraživanja pokazuju da djeca s visokom samosviješću (samosvijest i samopouzdanje nisu isto, već dvije različite osobine koje čine samopoštovanje, više pročitajte ovdje!) uglavnom imaju i takve roditelje. Vrlo je vjerojatno da imaju dobru i čvrstu vezu te se roditelji prema njima ponašaju sigurno, pošteno i dosljedno. Obzirom da visoka samosvijest povećava šanse za uspjeh, možemo zaključiti da uspjeh stvara uspjeh, a neuspjeh pak neuspjeh.

Kako graditi samosvijest djeteta i izgraditi njegovo samopoštovanje?

  1. Volite ga zbog onoga što jest, a ne zbog onoga što može.
  2. Nikada nemojte kuditi dijete, več njegovo ponašanje. Jer, vaše dijete je uvijek dobro, vi ga bezrezervno volite, a ono se samo u određenoj siuaciji loše ponašalo. Dakle, ono nije loše samo po sebi.
  3. U svrhu djetetova napretka, pažljivo birajte aktivnosti te strpljivo prelazite s jedne na drugu.
  4. Uvijek pokažite da ste ponosni što je dalo sve od sebe, bez obzira je li u nekoj aktivnosti uspjelo ili ne.
  5. Postavite mu izazove da bi iskusilo jačanje samopouzdanja, jer ono dolazi u uspješnom savladavanju poteškoća.
  6. Pametno birajte izazove za svoje dijete, odnosno birajte one koji imaju najmanju mogućnost neuspjeha. Naime, bude li vaše dijete stalno neuspješno, srozat će mu se samosvijest.
  7. Nek vaše dijete prvo isproba neku aktivnost bez da je opterećeno imperativom uspjeha. Dakle, nemojte mu unaprijed spominjati važnost uspjeha. Uspije li, svakako ga pohvalite.

Dodajmo i to da kod pohvala budete određeni, konstruktivni. Naime, tek konstruktivnom pohvalom pokazujete da ste primijetili određeno djetetovo ponašanje ili osobinu, da želite to podržati i time motivirate dijete na slično ponašanje i ubuduće (primjerice: "odlično si pospremio svoj radni stol ili divna je kućica na tvom crtežu"…). Za razliku od nekonstruktivnih i općenitih pohvala kojima ne podržavate ni ponašanje ni osobinu (primjerice: "baš si ti dobar mamin dječak") ili kada dijete opterećujete svojim visokim očekivanjima koje ono možda ne može ispuniti (primjerice: "znam da ćeš biti odličan na matematici").

Zašto je ovo još važno? Zato što su istraživanja pokazala da djeca koja su naviknula na općenite pohvale postižu lošije rezultate u školi. Osim toga, djeca koju na ovaj način hvale postaju nesretna, jer se osjećaju kao da ne mogu ispuniti lažna očekivanja svoje sredine. Stoga, budite uvijek konkretni prilikom davanja pohvala!

Tekst. J. S., izvor: 'Igre stvaralice za djecu od 2 do 5 godina' u izdanju Profila
Foto: Shutterstock

Najnovije