Ako dijete odbija približiti se Djedu Božićnjaku, ako bježi ka roditeljima, plače, a roditelji ga “hrabre” – Pa, ne boj se, to je samo… Sjedi samo da se slikaš, pa ćeš dobiti dar… Samo jedna slika, nasmij se… E, vidi ga, pa ne krevelji se više, upropastit ćeš fotografiju! – to neće otjerati strah, nego će ga, ističe family coach Dragana Aleksić, pojačati i uvesti dijete u stanje panike. Jer umjesto da ga roditelj prigrli, on ga nastavlja „gurati“ u ruke “strancu”. Možete li zamisliti kako se dijete osjeća kada mu roditelj izmiče? Stoga doznajte što još, osim razumijevanja dječjeg straha, može pomoći ako ste primijetili da se vaše dijete plaši.

1. Priprema kroz priče.
Kako se približava kraj godine, tako je sve više Djeda Mrazova (Božićnjaka) oko nas ? Pripremite unaprijed dijete pričom o stričeku u crvenom odjelu, ne idealizirajte ga ako dijete pokazuje nelagodu i strah, odgovarajte na njegova pitanja…
Ako je dijete vidjelo Djeda Mraza u knjizi ili reklami, ne znači da je spremno da ga vidi i uživo, posebno što može izgledati potpuno drugačije (zbog kostima). Također, velika je razlika kada gledamo nešto malo na papiru ili TV-u uz roditelja i u poznatom okruženju – kod kuće, nego kada je nešto ogromno ispred nas pomiče se, pruža ruke i viče “Ho-ho-ho!” u nekoj trgovini.

2. Najavite djetetu da ćete možda vidjeti Djeda Božićnjaka tamo gdje idete.
Tako smanjuje trenutak (neugodnog) iznenađenja. “Ugledajte” ga prvi i na sigurnom odstojanju ga pokažite djetetu. Nekada se dijete uplaši jer je nepripremljeno, a stričeki u crvenom baš i ne vode mnogo računa kako će djeca reagirati kada iskoče pred njih.

3. Držite dijete u rukama.
Ako znate da se na mjestu na koje idete nalaze “bradonje u crvenom”, podignite dijete u naručje. Osjećat će se sigurnije, gledat će u druge ljude iz vaše perspektive. Pogled iz dječje pozicije potpuno mijenja sliku onoga što gleda, jer sve promatra odozdo na gore, zbog čega mu sve izgleda ogromno u odnosu na njega. Stavite se u djetetovu poziciju, čučnite, promatrajte ljude oko sebe. OK, razumjeli ste…

4. Recite djetetu da ste tu.
Ponovite koliko god puta treba da ga volite, da je sigurno uz vas, da ga nećete spustiti u krilo Djeda Mrazu ako to ne želi… Ako se dijete ne smiruje, sklonite se sa strane ili izađite iz prostora u kojem je vidjelo ono što ga plaši i uznemirava.
Ako želite uspomenu slikajte se vi s djetetom! To će sigurno biti puno ljepša slika i uspomena od uplakanog i prestrašenog mališe koji bježi iz Djedičina krila. Kada dovoljno poraste, kad striček u crvenom više ne bude izvor straha nego radosti, onda će se fotografirati s njim.

Psiholog o tome tko nosi darove, djed božićnjak ili roditelji?
Shutterstock Kada dovoljno poraste, kad striček u crvenom više ne bude izvor straha nego radosti, onda će se fotografirati s njim