Hannah Keeley, stručnjakinja za roditeljstvo i majka sedmero djece, istaknula je za Fox News neke od najvećih pogrešaka koje roditelji čine uoči Božića. Evo na koje bi pogreške roditelji trebali obratiti posebnu pozornost.

1. Postavljanje nerealnih očekivanja

Neki roditelji znaju sastaviti dugačak i iscrpan popis stvari koje se moraju obaviti prije Božića. To je put ka neuspjehu i može dovesti do velikog razočaranja, kako samih roditelja tako i djece.


2. Korištenje Božića za podmićivanje djece

Nekim roditeljima je prirodno koristiti se prijetnjama (Primjerice: "Budi dobar, inače...") ili podmićivanjem ("Ako budeš dobar, dobit ćeš..."), ali takav pristup zapravo snižava standarde roditeljstva. Pogotovo je štetno to činiti uoči Božića, praznika koji bi trebao simbolizirati mir i zajedništvo. Također, tako će djeca Božić početi koristiti za svoje sebične ciljeve, ističe Keeley.


3. Izigravanje "mučenika"

Neke mame uzmu prevelik zalogaj i odluče sve pripremiti same. To obično dovodi do toga da se danima žale kako ništa ne stignu i imaju previše posla. Daju zadnji atom snage da bi svima drugima Božić bio savršen, stavljajući sebe na zadnje mjesto. To djeci šalje krivu poruku, a i nije fer prema samome sebi.

4. Izigravanje Grinča

Roditelji bi trebali paziti da se ne žale previše usred blagdanskog stresa u blizini svoje djece. Razlog tomu je što djeca do 9 godina obrađuju informacije egocentrično - što znači da, ako postoji problem, vide sebe kao uzrok. Roditelji bi zato trebali ostati smireni, pronaći razlog za zahvalnost i izraziti je, čak i kad se frustracije nakupe.

5. Zanemarivanje "popisa darova drugima"

Dok roditelji obično govore svojoj djeci da naprave popis želja, Keeley sugerira da isto tako naprave popis darova koje će dati obitelji i prijateljima. To je od velike važnosti za njihov moralni razvoj.

shutterstock_2362011927.jpg
Shutterstock Neki roditelji znaju sastaviti dugačak i iscrpan popis stvari koje se moraju obaviti prije Božića. To je put ka neuspjehu

Izvor: Index.hr