Prvi dani škole predstavljaju veliki izazov za roditelje i prvašiće! To je važan i velik događaj u životu svih školaraca. Toliko toga se događa u školskim klupama i mnoga djeca ne mogu skriti uzbuđenje pa se nerijetko ponosno prešetavaju sa svojim novim školskim torbama, urednim pernicama i složenim knjigama i bilježnicama i nekoliko dana prije početka nastave. Uzbuđenje je na vrhuncu! Svi se negdje u kutku svog uma sjećamo tog osjećaja, zar ne?

Osim naših đaka prvaka, posebno su uzbuđeni i njihovi roditelji. Mi logopedi, nakon mnogo iskustva i rada s djecom te brojnih tajni i zanimljivih anegdota koje s nama dijele upravo naši prvašići, roditeljima ćemo otkriti nekoliko tajni.

Ovo je nekoliko stvari za koje smatramo da je najvažnije zapamtiti i primijeniti:

Uvedite rutinu

Djeci odgovara rutina i pozitivno utječe na njih stoga se potrudite da uvedete rutinu oko vremena odlaska na spavanje, rutinu buđenja, prehrane, rekreacije…

Škola nije ništa strašno ni opasno

Škola je mjesto koje djetetu otvara pregršt novih znanja, prijateljstava, mogućnosti i ostalih izazovnih i uzbudljivih situacija. Dijete koje ovako zamišlja školu mnogo je manje anksiozno i opterećeno.

kako pripremiti dijete za školu
Shutterstock 

Zajedno s djetetom pripremite svu potrebnu opremu za školu (školska torba, pernica, bilježnice, olovke, bojice…) i dopustite djetetu da sudjeluje u odabiru zajedno s Vama. Na taj će mu način postati još jasnije da se škola bliži i što ga otprilike u njoj čeka. Pripremite dijete na školu kao na nešto čije će zahtjeve zasigurno usvojiti uz zalaganje, trud i rad. Dijete učite samostalnosti, ali i da bude spremno bez srama potražiti pomoć.

Usmjerite se na djetetove jake strane

Vlastite ispunjene ili neispunjene ambicije ostavite po strani te pratite želje i mogućnosti vašeg djeteta. Prvi dani i doživljaji u školi utječu na djetetovo samopouzdanje te poimanje sebe i svojih kvaliteta stoga razgovarajte s djetetom i budite sigurni da taj početni period dijete proživljava i stječe pozitivna iskustva. Istaknite njegove vrline i snage i dajte mu do znanja koliko vrijedi.

Ne paničarite

Sve će se stići i na kraju će sve sjesti na svoje mjesto. Vi ste djetetu model i u ovoj situaciji i ako je na Vašem licu osmijeh vjerojatno će se i dijete ugodnije osjećati.

(izvor: roditelji.hr/miss7mama.24sata.hr)