Daljinder Kaur iz Amritsara, Punjaba, sjeverne Indije, rodila je svoje prvo dijete 19. travnja 2017. u dobi od 72 godine, ali od poroda pati od visokog krvnog tlaka i bolesti zglobova. Njen sin Arman sada ima pet godina, a njegova stara majka tri mjeseca nakon poroda prestala ga je dojiti.

"Tlak mi je skočio i sada se vrlo lako umaram. Išla sam kod nekoliko liječnika, ali oni su mi samo dali lijekove i plan prehrane.

Zabrinuta sam za Armana. Moram paziti na svoje zdravlje, ali također moram paziti na Armana. Kad je počeo puzati, danima sam bila na rukama i koljenima i teško mi je. Moje tijelo to nije moglo podnijeti. Bilo je teže nego što sam mislila", rekla je tada.

Daljinder je nakon 46 godina braka rodila svoje prvo dijete. Njezin suprug Mohinder Singh Gill, tada 80-godišnjak, pristao je na IVF tretman nakon nekoliko neuspjelih pokušaja da dobije vlastito dijete. Doktor Anurag Bishnoi koji je bio na čelu Nacionalnog centra za plodnost u Hisaru u Indiji odlučio je pomoći paru da postanu roditelji.

"Dosta je bio mršav. Možda jer ga nisam pravilno hranila. Prestala sam ga dojiti s tri mjeseca jer sam ostala bez mlijeka. Pitali smo liječnike postoji li neki lijek koji bismo mu mogli dati da poveća težinu, no oni su rekli da ga pustimo da se deblja prirodnim putem”, ispričala je tada Indijka.

Daljinder Kaur iz Amritsara
Youtube 

Daljinder smatra da su joj godine otežale majčinstvo.

"Lako se umaram i jedino vrijeme kad se odmaram je kad on zaspi. Suprug i ja često se razbolimo zbog godina, ali moramo se snaći jer moramo brinuti o sinu."

"Ja radim većinu posla, ali njegov otac doprinosi koliko može. Stoga smo zajedno preuzeli odgovornost da odgojimo naše dijete na bilo koji način." Ali Daljinder ne žali.

sin Arman
Youtube 

"Bez obzira gdje sam, on će dopuzati do mene. Volim ga. On je druželjubivo dijete i svima se smiješi. To mi olakšava stvari jer mogu biti opuštena kad je netko u blizini. Cijeli dan provodim s njim. Odlučili smo da nećemo dobiti nikakvu pomoć".

Međutim, par priznaje da sada više ne brine što će biti s njihovim djetetom kada umru.

"Ljudi me pitaju što će biti s Amranom kada umremo. Čvrsto vjerujem u Boga. On je rođen zbog Božje svemoći i prisutnosti", rekli su njegovi roditelji.

Ravnatelj klinike za neplodnost Anurag Bishnoi priznao je da je u početku oklijevao s IVF-om para, ali se kasnije složio.

"Žena mi je prvi put došla 2013. godine, nakon što je u novinama pročitala članak o nama. Prvi pokušaj oplodnje nije uspio, ali nakon šest mjeseci drugi pokušaj je uspio. Nakon toga je imala normalnu trudnoću i mi smo je podržavali."

"Svi su nas nagovarali da usvojimo dijete, ali ja nisam imao želju za tim. Vjerovao sam u Svevišnjeg i znao da će nam jednog dana podariti dijete" rekao je otac dječačića.