Ljeti je osobito važno djeci davati dovoljno tekućine, no na ljetovanju provjerite je li u kraju gdje boravite voda iz slavine zdravstveno ispravna.

"Za bebe ćete do 6. mjeseca života svakako prokuhati i ohladiti vodu prije nego što je date bebi. Možete koristiti i specijalne vode za bebe ili flaširane vode iz dućana, naravno bez mjehurića. I za veću djecu je bolje uzimati kupovnu vodu, nego neprovjerenu vodu iz slavine", kaže Giovana Armano, dr. med., specijalist pedijatrije. Savjetuje izbjegavanje voćnih sokova, oni su slatki i od njih djeca samo još više žeđaju, dakle, neka to bude obična voda ili manje zaslađeni čajevi.

DOJENJE

Dojenje je na moru ne samo zdravo nego i jako praktično. Ne morate brinuti oko pripremanja hrane, a beba dobiva dovoljno tekućine. Ako imate dojenče preporuka je svakako dojenje i to nikako nemojte planirati prestati tijekom boravka na godišnjem odmoru.

"Ne samo da je to zdravije, nego ste i izvan svog uobičajenog mjesta boravka te možda nećete imati mogućnosti adekvatnog pripravljanja hrane, ili se beba neće odmah moći priviknuti na kašice", savjetuje Armano te dodaje:

dojenje bebe
Shutterstock 

"Kada dojite onda ste najsigurniji da će beba dobiti sve što treba pa ako baš ne počne s nadohranom sa šest nego sa sedam mjeseci, nije nikakav problem".

LAGANA PREHRANA

Prehrana tijekom ljeta bi trebala biti laganija, ne samo za djecu nego i za mame koje doje. Velike su vrućine i svima nam treba više svježeg voća i povrća, puno napitaka, laganih juhica i slično.

Zbog većih temperatura hrana se brže kvari pa namirnice treba pripravljati svježe, a ne kupovati fast food iz uličnih dućana, osobito za djecu.

izvor: miss7mama.24sata.hr